Çin kendi kripto parası ile sektördeki hakimiyetini arttırıyor
Çin kendi kripto parası ile sektördeki hakimiyetini arttırıyor

Çin kendi kripto parası ile Bitcoin’i öldürebilir

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Satoshi Nakamoto Bitcoin’i 2008’de dünyaya tanıttı. Nakamoto Bitcoin’i o zaman finansta merkezi otoritenin gücünü sonlandırmanın bir yolu olarak piyasaya sürdü. On yıl sonra Çin hükumeti, Bitcoin’in arkasındaki fikirleri, bunun tam tersini gerçekleştirmek için kullanıyor. Çin kendi kripto parası ile Bitcoin’in ülkedeki kullanımını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Çin Merkez Bankası, kendi kripto parasını çıkaracak

Ülkenin merkez bankası olan Çin Merkez Bankası (PBOC), kendi dijital para birimini tanıtmayı planlıyor. Fakat merkezi olmayan Blockchain temelli tekliflerden farklı olarak, bu kripto para Pekin’e finansal sistemi üzerinde daha fazla kontrol sağlayabilir. Kripto para, PBOC’nin riskleri kökünden kazıma ve para aklama olaylarına karşı yeteneğini artırabilir. Aynı zamanda hükumet için bireylerin özel hayatlarına bakan daha önce eşi görülmemiş bir pencere de verebilir.

PBOC Başkan Yardımcısı Fan Yifel, bu yılın başında yazdığı bir makalede bu para biriminin başlangıçta nakdin yerini alabileceğini belirtti. Merkez bankası tarafından alınan patentlere bakılacak olursa, tüketici ve işletmeler mobil cüzdan indirebilecek ve yuanlarını dijital parayla takas edip ödemeleri yapmak için kullanabilecekler. Önemli olan şey ise PBOC’nin parayı her el değiştirdiğinde izleyebilecek olması. Fan, makalesinde bankaların işlem bilgisini günlük olarak sunacaklarını ve bireysel işlemlerde üst limit olabileceğini belirtiyor. PBOC konuya yönelik yorum yapmayı reddetti.

Çin Merkez Bankası başkanı kripto paralar

Çin, kripto para borsalarını ve ICO’ları geçtiğimiz yıl yasakladı

Proje, Mart ayında emekli olan eski PBOC Başkanı Zhou Xiaochuan tarafından başlatıldı.  Çin’i, başkaları tarafından tasarlanan ve kontrol edilen Bitcoin gibi bir teknoloji standardını benimsemekten korunmak için dijital para birimini geliştirmeye karar verdi. Çin, kripto para borsalarını ve ICO’ları geçtiğimiz yıl yasakladı.

2016 yılından bu yana, PBOC’nin yazılım geliştiricileri, Bloomberg News’e ait Çinli fikri mülkiyet başvuruları sayımına göre, 78 adet dijital para patenti aldı. Ağustos itibarıyla, Çin ticaret yayını IPRdaily’e göre, bankanın dünya genelinde beşinci sırada yer aldığı 44 Blockchain ile ilgili patenti vardı.

Çin’in kripto varlıklar ile savaşı ICO’lar ile başladı

Çin kendi kripto parası ile sektördeki hakimiyetini arttırıyor

Çinli liderlerin dijital parayı sunmaya karar vermesi durumunda tanıtımı muhtemelen kademeli olacak. Merkez bankasının planlarına aşina olan bir kaynağa göre, erken benimseyenlerin, bu parayı yatırım ürünlerinde kullanmaları yasak olacak. Bu şekilde para politikası üzerindeki etkisi ihmal edilebilir seviyede olacak.

Yine de PBOC’nin patent başvuruları merkez bankasının en nihayetinde günlük işlemleri takipten öteye gidebileceğini gösteriyor. Ekim ayında kamuya yapılan başvurular, bankaların, fonların aktarılmasından önce borçlularla ve faiz oranlarıyla ilgili ayrıntıları girmek için kredi kullandırmasını gerektiren bir para birimi tanımlıyor. Hükumet tarafından kara listeye alınan şirketlere borç vermeye çalışan bankalar otomatik olarak engellenecek. Patentler, bireylere verilen kredileri reddetmekten bahsetmiyor, ancak eleştirmenler bu tür teknolojiden endişe ediyorlar, siyasi muhalifleri cezalandırmak için de kullanılabiliyorlar. PBOC hala dijital paranın detayları üzerinde çalışıyor olabilir. Merkez bankası Ekim ayında Pekin’deki Dijital Para Enstitüsü’nde altı iş ilanı açtı. Banka, yazılım, kriptolamadan hukuk ve ekonomik araştırmaya kadar çok sayıda uzmanlığa sahip adaylar arıyor.

Bloomberg

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin