Büyük Chainlink güncellemesi ile ilgili bilmeniz gerekenler: OCR nedir, neye yarar?
Büyük Chainlink güncellemesi ile ilgili bilmeniz gerekenler: OCR nedir, neye yarar?

Chainlink nedir? Tüm ayrıntılarıyla LINK rehberi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Bu yazımızda sizler için Chainlink nedir sorusunun cevabını vermeye çalıştık. 2020’de fırtına gibi esen kripto para birimini bir tanıyalım.

Chainlink, hala güvenli, güvenilir ve merkezi olmayan bir şekilde bir blok zincirinin içine ve dışına nasıl bilgi alınacağını keşfetti.

2018’in sonundaki uzun zorlu kripto kışı boyunca, birçok proje çöktü ya da zayıfladı. Ancak tüm bu süre boyunca Chainlink büyümeye devam etti. Hatta düşüş piyasasına meydan okudu. Chainlink, kripto para piyasasının çoğu çöktüğünde ve durgun kaldığında nasıl büyümeyi başardı? Hadi buna bir bakalım!

Ana Problem

Blok zincirleri harikadır çünkü güvenlik, güven ve merkezsizlik konusunda pratik bir şekilde teknik bilgi istiyorsanız kısaca matematik-kriptografi kullanırlar.

Sorun, her blok zincirinin kendi evreni olmasıdır. Dış dünyadan bilgi alıp vermek her zaman güvenlik açığı yaratmıştır. Bu durum doğru bilgi sağlamak için blok zinciri dışındaki bir kaynağa güvenme ihtiyacıdır. Olay sonuçları veya Bitcoin’in fiyatı kadar basit bir şey hakkında bilgi almak, gerçeği söylemek için bir kaynağa güvenmek, hile yapmamak, ödün vermemek- tek bir başarısızlık noktası yaratmak anlamına geliyordu.

Chainlink (LINK) nedir?

Chainlink, hala güvenli, güvenilir ve merkezi olmayan bir şekilde bir blok zincirinin içine ve dışına nasıl bilgi alınacağını keşfetti. Blockchain ile oracle olarak bilinen “gerçek” dünya arasındaki veri kaynaklarının artık akıllı bir sözleşme programı için tek bir başarısızlık noktası olması gerekmiyor. Chainlink, blockchain’e ve blockchain’den bilgi sağlamak için bir node ağı oluşturdu ve sonuç olarak hayati bir akıllı sözleşme altyapı parçası sağladı.

Bu “blok zinciri ara yazılımı”, Chainlink oracle’larının, merkezsizlikten veya güvenlikten ödün vermeden fiyat göstergeleri, etkinlik sonuçları ve geleneksel ödeme sistemlerine bağlantılar gibi temel bilgileri sağlayabileceği anlamına geliyordu.

Chainlink’i kim geliştirdi ve buldu?

Chainlink, mevcut CEO Sergey Nazarov ve şu anki CTO’su Steve Ellis tarafından kuruldu.

Blockchain’in dış dünyayla buluştuğu yer, Chainlink güvenli bir köprü oluşturana kadar merkezi olmayan uygulamalarda (dapps) büyük bir güvenlik açığı oldu. Verilerin blok zincirine geldiği noktalar aynı zamanda verilerin manipüle edilebileceği, tehlikeye atılabileceği veya basitçe tahrif edilebileceği noktalardır. Bu başarısızlık noktaları işte Chainlink’in değer yarattığı yerlerdir.

Oracle’ların olası başarısızlığını en aza indirmek için whitepaper’larında (Oracle ve Chainlink’in nasıl işlediğini ve ilkelerini açıklayan bir dijital belgede) üç ilkeye öncelik veriyorlar: “(1) Veri kaynaklarının dağıtımı; (2) Oracle’ların dağılımı ve (3) Güvenilir donanım kullanımı”

Başka ne farklı?

Chainlink’in gerçek kullanım durumu, kripto dünyasından Polkadot ve Synthetix gibi uzun ortaklar listesinin yanı sıra geleneksel iş dünyasından SWIFT ve Google ile kanıtlanmıştır.

Örneğin, gerçek dünya para transferi, Chainlink aracılığıyla SWIFT’den blockchain’e gönderilebilir. Ardından, ödemenin alındığına dair kanıt, Chainlink aracılığıyla SWIFT’e geri gönderilebilir. Chainlink’in SWIFT tarafından kullanılması, potansiyel hata noktalarını en aza indirirken geleneksel ve kripto dünyaları arasında kesintisiz bir etkileşim yaratır.

Nasıl çalışıyor?

Chainlink, alıcılardan ve veri sağlayıcılarından oluşan merkezi olmayan bir oracle ağıdır. Alıcılar veri ister ve sağlayıcılar verileri güvenli bir şekilde geri iade eder.

Alıcılar istedikleri verileri seçerler ve sağlayıcılar bu verileri sağlamak için teklif verir. Sağlayıcılar, bir teklif verdiklerinde LINK tokenını taahhüt etmelidir. Sağlayıcılar seçildikten sonra, doğru yanıtları zincir üzerinde getirmek onların görevidir.

Chainlink, sağlanan verileri toplamak ve göndermek için bir oracle itibar sistemi kullanır. Her şey yolunda giderse, sağlayıcılara ödeme yapılır ve herkes mutlu olur.

Link kripto paralarını nasıl elde edersiniz?

Chainlink ağı, işlevselliği ERC-20 token standardından devralan ve token transferlerinin bir veri yükü içermesine izin veren bir ERC677 tokenını kullanır.

Ayrıca, veri alıcı tarafından ödenen verileri blok zincirine getiren ve çeviren veri sağlayıcıların ödemesi için de kullanılır. Hizmetlerinin fiyatları, teklif verirken veri sağlayıcılar veya oracle’lar tarafından belirlenir.

Bir sağlayıcı olarak LINK kripto paralarını kazanmanın yanı sıra, Coinbase, Binance ve Huobi’de LINK de satın alabilirsiniz.

Chainlink ile ne yapabilirsiniz?

Chainlink Ethereum’da başlamış olsa da oracle hizmetleri Bitcoin ve Hyperledger gibi diğer blok zincirlerinde de mevcuttur. Hem bağımsız geliştiriciler hem de büyük şirketler, verileri Chainlink ağına node operatörleri olarak satabilir ve bu süreçte LINK kripto paraları olarak işlemler ödenebilir.

Geleceği

Chainlink ağında güvenliği sağlamanın temel hedeflerinden ikisi veri kaynaklarının dağıtımı ve oracle’ların dağıtılmasıdır. Tüm ağlar gibi, Chainlink de daha sağlam ve değerli hale gelmek ve ağ etkilerini artırmak için daha fazla kişi ve operatör eklemek istiyor. Bu, yalnızca daha fazla ortaklığın peşinde koşmak değil, aynı zamanda yeni Chainlink Community Advocate programı aracılığıyla daha fazla eğitim, etkinlik ve ilişkiyi savunmak anlamına geliyor.


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin