CEDEX
CEDEX

CEDEX Coin: Elmas piyasasının gelecekteki para birimi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Blockchain tabanlı ilk sertifikalı elmas borsası olan CEDEX, yatırımcılara aynı diğer finansal varlıklar gibi güvenle yatırım yapmalarına olanak tanıyor.

Elmaslar, tarih boyunca diğer emtialara nazaran daha istikrarlı bir fiyat görüntüsü çizdiklerinden ötürü değerlerini korumayı başardılar. Elmas pazarının en üst düzeyini uzun zamandır destekleyen zengin alıcı ve yatırımcılar, piyasanın güçlü kalmasında önemli bir rol oynadı. Bununla birlikte, şu anda elmasların yatırımcılar için alternatif bir yatırım sınıfı olmasının önünde üç önemli engel var.

Şeffaflık sorunu elmas piyasasına katılımı önemli ölçüde azaltıyor

Yatırımcıların elması bir alternatif yatırım sınıfı olarak görmesinin önündeki ilk engel, borsalar ve fiyatlandırmadaki şeffaflık sorunu.

Profesyonel değerleme uzmanları, taşların kalitesini anlayarak fiyat biçebilmek için 4C denilen sistemi kullanır: Color, clarity, cut, carat weight. Yani renk, berraklık, kesim ve karat ağırlığı. Bununla birlikte, elmasın ne kadar doğru fiyatlandırıldığını anlayabilmek için ciddi miktarda sektörel bilgiye ihtiyaç var. Bunu büyük fiyat artışı, liste fiyatları ve yaygın bir kapalı mağaza anlayışı ile birleştirdiğimizde genel yatırımcıların elmas piyasasına katılmasının önündeki o büyük engel karşımıza çıkmış oluyor.

Elmas dayanıksızmış gibi lanse ediliyor

Ayrıca piyasa, elmas sahibi olan ve likidite eksikliği sebebiyle satış yapmak isteyen herkese karşı çarpıtılmış durumda. Elmaslar, tüketicilere genellikle tek taraflı işlemlerde dayanıklı olmayan mallarmış gibi satılıyor. Bu durum, tüketicilerden birinin taşlarını satmak istemesi halinde adil piyasa değerinin yüzde 30 ila 50’si arasında bir kayıp yaşamak zorunda kalması anlamına geliyor.

Standardizasyon problemi elmas piyasasının önüne duvar koyuyor

Son olarak bir standardizasyon sorunundan söz edebiliriz. Her elmas benzersizdir ve bu durum tüketicilerin bu taşları anlamlandırmasında çok önemli bir etken. Fakat 1 gram altın, gümüş veya platin; başka bir 1 gramlık altın, gümüş veya platinle aynıdır. Bu durum, elmasın fiyatlandırmasında standardizasyona yol açarak problem ortaya çıkarmakta.

Bu sorunlarla birlikte elmasların halka açık ticarete konu olamayacak bir varlık olduğu oldukça ortaya çıkıyor. CEDEX’in bu sektörde devrim yaratma şansı da tam bu noktada ortaya çıkıyor.

CEDEX projesinin başlangıcı DEX’e dayanıyor

CEDEX projesinin yenilikçi çözümü, DEX ile başladı. DEX, şeffaflık ve standartlaştırma problemlerini çözerek her şeyi değiştirebilen tescilli bir makine öğrenme algoritmasıdır. Bu algoritma, her bir elmasa bir kategori atar ve ardından verilen kategoride belirlenen kriterlere dayanarak onu diğer elmaslarla karşılaştırır. Yatırımcıların mücevher kompozitlerini veya diğer verileri anlamalarına gerek kalmaması için tüm elmaslara daha sonra şeffaf bir değer verilir. Böylece mevcut olan en iyi elması seçebilirler.

CEDEX çözümünün ikinci parçasında ise elmasları token haline getirmeyi sağlayan Blockchain devreye giriyor. CEDEX Coin isimli bu tokenler çok önemli zira CEDEX borsasındaki güvenilir akıllı sözleşmeleri devreye sokuyorlar. Akıllı sözleşmeler, aslında, sadece geleneksel sözleşmelerin güvenliğini ve şeffaflığını maliyetin bir kısmında sağlayan ve kendi kendini yürüten sözleşmelerdir.

Bir elmas taşı ticaret için listelendiğinde, taşın gemolojik verilerini ve değeri ile ilgili ek bilgileri depolayan akıllı bir sözleşme oluşturuluyor ve işlem böylece başlamış oluyor. Bir alıcı, taşı almayı kabul ettiğinde akıllı sözleşmeye uygun miktarda CEDEX Coin sisteme giriyor ve elmas teslimatı tamamlanıncaya kadar tutuluyor. Böylece alıcı parasını, satıcı ürününü elde etmiş oluyor.

Blockchain, DEX’in şeffaflığını daha da güçlendirebilir ancak sağladığı en büyük değer, piyasaya likidite sağlamak. DEX algoritması; potansiyel alıcılar, satıcılar ve yatırımcıların işlemlerinde güvende olmalarını sağlıyor. Blockchain temelli borsa bu grupları bir araya getiriyor ve likidite sorununun çözülmesiyle geleneksel hizmet maliyetine göre çok düşük bir meblağ karşılığında aralarındaki işlemleri kolaylaştırıyor.

Elmas ekosisteminin ayrılmaz bir parçası olacak

CEDEX ekibi, CEDEX Coin’in dünyadaki elmas ekosisteminin ayrılmaz bir parçası haline geleceğini düşünüyor. CEDEX platformu şu alanlarda kullanılabilecek:

  • Elmas ve türevlerinin alımlarını kolaylaştırmak,
  • Gemoloji laboratuvarları, saklama, sigorta ve ulaşım gibi tüm servis sağlayıcılarına ödeme yapmak,
  • Kısa pozisyon açmak isteyen yatırımcılar için teminat ve borçlanma ücretlerini karşılamak amacıyla,
  • Elmas portföylerini teminat olarak veren yatırımcılara verilen krediler için.

Blockchain teknolojisi çok çeşitli uygulamalarda kullanılıyor. Birçok uygulama fazla abartılmış görünse de bazı endüstriler bundan büyük faydalar sağlıyor. CEDEX’in Blockchain ve DEX ile çözdüğü önemli sorunlar göz önüne alındığında, bu projenin elmas sahipleri ve küresel elmas sektörü üzerinde olumlu etkileri olacaktır.

CEDEX resmi web sitesine ulaşmak için tıklayınız.

Sosyal medya sayfaları

Facebook

Twitter

Telegram

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin