cardano akıllı sözleşmeleri

Emin adımlarla ilerleyen Cardano Ethereum akıllı sözleşmelerini tahtından edebilir mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ethereum (ETH), şu an Cardano akıllı sözleşmeleri baz alındığında çok daha gelişmiş akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını destekliyor. Aslında, Ethereum’un kripto para endüstrisinde akıllı sözleşmelerin öncüsü olduğu bilinen bir gerçek. Ayrıca Ethereum, “akıllı sözleşmeler yürüten merkezi olmayan bir platform” olarak tanımlanıyor. Ve Ethereum tabanlı uygulamalar, kesinti, sansür, sahtecilik veya üçüncü taraf müdahalesi olasılığı olmadan tam olarak programlanan uygulamalar olarak biliniyor.

Cardano (ADA) ise, sektördeki en ilginç kripto projelerinden biri olarak biliniyor. Ethereum gibi, akıllı sözleşmeler geliştirme ve barındırma için bir platform olan Cardano, katmanlı mimarisini kullanarak, ölçeklenebilirliği ve güvenliği sağlayabiliyor. Buna ek olarak, kullanıcıların dijital fonları saklayabildikleri, gönderebildikleri veya alabilecekleri ADA olarak adlandırılan bir yerel tokene sahip. Ayrıca Cardano Blockchain’indeki işlemler kriptografi kullanılarak güvenceye alınıyor. Ağın kullanım detaylarına ise haberimizin devamında değineceğiz.

Ether, Ethereum ağındaki resmi dijital tokene verilen isimdir. Ether, merkezi olmayan uygulamaları barındıran platform ücretlerini ödemek için kullanılır. Bu token aynı zamanda bir değişim aracıdır. Ve kullanıcılar için bir değer deposu niteliği de taşır. Token, Ethereum Blockchain tarafından desteklenir.

Ethereum Akıllı Sözleşmeleri

Akıllı sözleşmeler, Blockchain’deki dijital varlıkları kontrol etmek için kullanılan programlara başvurur. Bununla birlikte, bu programlar blok zincirleme teknolojisine özgü değildir. Ancak bunların kullanımı merkezi olmayan Blockchain çeşitliliğini arttırmaya yardımcı olur. Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin ise akıllı sözleşmeleri otomatik satış yapan makinelere benzeterek şu şekilde açıklıyor:

“Parayı koy ve şekeri otomatik olarak gelsin. Bir satış makinesi, sözleşme kurallarını uygulayan fiziksel bir cihazdır. Ama bir satış makinesi bozulabilir. Kavramı dijitalleştirerek, kriptografi bu sözleşmeleri çok daha güvenli ve güçlü kılar.

Ethereum platformu özellikle akıllı sözleşmelerin geliştirilmesini desteklemek için oluşturuldu. Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ise geliştiriciler tarafından bu programları oluşturmak için kullanılan “Dünya Bilgisayarı”. Akıllı sözleşmeler daha sonra Ethereum düğümlerinden kaynaklanan hesaplama gücü kullanılarak Blockchain’de barındırılır ve yürütülür.

Cardano Akıllı Sözleşmeleri

Cardano (ADA), bilim ve felsefi araştırma prensiplerinin parlak bir buluşu olarak tanımlanıyor. Cardano’nun gelişimini başlatan ise Ethereum projesinin kurucularından Charles Hoskinson. Birçok kripto para uzmanı ve meraklısı, Cardano’nun sektörde bugüne dek geliştirdiği en umut verici kripto para projelerinden biri olduğunu söylüyor. Dahası, şu anda Ethereum’a (ETH) karşı güçlü bir rakip olmak adına çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Son zamanlarda, ağ Marlowe olarak adlandırılan başka bir kullanım durumu da başlattı. Marlowe, finansal sözleşmelerin yürütülmesi için özel olarak hazırlanmış özel dil (DSL) kullanıyor. IOHK, DSL’nin Haskell’in cebirsel bir formuna benzediğini, ancak yürütülebilir küçük adımlı anlamları kapsayacak şekilde geliştirildiğini söylüyor.

Özellikle Marlowe’nin finansal hizmet sektörüne girişi, Ethereum akıllı sözleşmelerinin egemenliğini tehdit ediyor. Marlowe ayrıca Ortak emanet işlemlerini ve ilgili hizmetleri değiştirme yeteneğine sahip olması ile de dikkat çekiyor. Bay Hoskinson, yeni dilin sektördeki akıllı sözleşmeler için daha iyi bir alternatif olacağını umuyor. Sonuç olarak Cardano akıllı sözleşmeleri sektörde yeterince kabul görmesi halinde en üst düzey akıllı sözleşme platformu olan Ethereum’u geride bırakıp tahtından indirebilecek seviyelere ulaşabilir.

cryptorecorder

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin