Bu ülke kendi dijital para birimini çıkartmaya hazırlanırken beklentiler ve sorunlar neler?
Bu ülke kendi dijital para birimini çıkartmaya hazırlanırken beklentiler ve sorunlar neler?

Bu ülke kendi dijital para birimini çıkartmaya hazırlanırken beklentiler ve sorunlar neler?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Dijital ruble, büyük olasılıkla diğer para türlerinin yerini alacak. Büyük yerel finans kuruluşlarının aktif dijitalleşmesi, dikkat çekici, kesinlikle olumlu bir eğilim.

Rusya, nakitsiz ödemelere geçiş hızında beş dünya liderinden biridir ve temassız transferlerin ve ödemelerin sayısı her yıl artmaktadır. Bu tür aktif bir gelişme, mevzuatta değişiklik yapılmasını gerektirir ve kaçınılmaz olarak, finansal alanın birçok uzmanı ve temsilcisi, kripto para birimi konusuna ve modern finans dünyasındaki yerine yönelir.

Bu konuda Rusya Merkez Bankası’nın politikası esas olarak kripto para birimlerini çevreleyen söylemi yok etmeye odaklanıyor. Ulusal merkez bankası, kripto para birimini hukuk düzeyinde mülk olarak tanımlamayı uygun görmüyor. Ancak yolsuzlukla mücadele yasası dahil olmak üzere belirli yasalarla ilgili olarak mülk olarak kabul edilmesine izin veriyor.

Kripto para birimleri, kara para aklama aracı olduğu ve finansal sistemlerin istikrarını olumsuz etkilediği için bir üne sahiptir. Merkez bankasına göre, para işlemleri üzerindeki kontrolün güçlendirilmesi ve şeffaflığının artırılması için nedenler var ve daha da önemlisi dijital ruble gibi bir alternatif geliştirme dürtüsü var. Çin Halk Bankası tarafından Çin’in çeşitli bölgelerinde başarıyla uygulanmış olan dijital bir para birimi yakında piyasada olacak ve diğer bazı ülkeler test aşamasında.

Dijital ruble ne gibi değişiklikler getirecek?

Birincisi, erişilebilirliği artıracak ve ödeme hizmetlerinin maliyetini düşürecektir. Bu durum, müşteri çıkışına yol açabileceği için birçok banka için bir endişe kaynağıdır. Korku şu ki, merkez bankasından alınan uygun, daha ucuz elektronik cüzdanlar, şu anda kullandıkları uygulamalara daha elverişli hale gelebilir.

Kripto para birimi, dijital rublenin aksine, para düzenleyicilerinin ve vergi sisteminin çıkarlarını karşılamaz ve merkezi bir yükümlülük sahibi kişiyi içermez. Bununla birlikte, bugün, Rusya’nın ödeme sistemi zaten oldukça gelişmiştir: QR kodları, temassız ödemeler ve kullanışlı bankacılık uygulama arayüzleri ile birlikte kullanıcılar için anlık transferler mevcuttur. Bu nedenle, tüketiciler için dijital ruble geçişinin çekiciliği açık olmaktan uzaktır. Bankacılık kurumları, müşteri hesapları ve işlemleri hakkındaki bilgileri kamuya açık hale getirmekle ilgilenmemektedir. Dijital rublenin uygulanması, veritabanının tek sahibinin merkez bankası olmasına yol açacaktır.

Teknik uygulama

Dijital rublenin hangi teknik uygulama mekanizmaları Rus merkez bankası tarafından sunulmaktadır? Üç seçeneği göz önünde bulundurur: merkezi olmayan dağıtılmış kayıtlar, merkezi bir veritabanı ve birinci ve ikincisinin bir kombinasyonunu içeren karma bir seçenek.

Dağıtık kayıtların ve bir hibrit varyantın kullanılması, dijital ruble destekçileri tarafından bir avantaj olarak ilan edilen daha yüksek bir işlem güvenliği seviyesi sağlayabilir. Bu seçeneklerin dezavantajları, ikinci seçeneğe kıyasla nispeten düşük performans ve genel kabul görmüş muhasebe ve diğer raporlama standartlarının uygulanmamasıdır.

Merkezi kayıt seçeneği, yüksek yükleri yönetme kabiliyetinde avantajlı, ancak güvenlik açığı nedeniyle dezavantajlıdır. Bu aynı zamanda tüm kullanıcı verilerinin tek bir yerde saklandığı ve bunlara erişimin tamamen merkez bankasının kontrolü altında olduğu anlamına gelir. Böyle bir depolama sistemi şu anda çoğu ticari bankacılık kurumu tarafından kullanılmaktadır ve merkez bankasına bunlar üzerinde bir avantaj sağlamamaktadır. Merkezi depolamaya sahip bir veritabanına girmek, blok zinciri tabanlı bir sistemin anahtarlarına erişim sağlamaktan daha kolaydır. Bu nedenle, herhangi bir merkezi veritabanı, siber suçlulara karşı öncelikli olarak daha savunmasızdır.

Merkez bankası, başlangıç ​​aşamasında merkez bankası dağıtık kayıtlar ve akıllı sözleşmeler seçerse, işlemlerin hızı etkilenecek, ancak merkez bankası raporunda güvenlik artacaktır.

Bank of Russia tarafından dört dijital para birimi modeli önerilmektedir. İlki, e-cüzdanların merkez bankası tarafından diğer finans kurumlarına, bireylerin ve tüzel kişilerin katılımı olmaksızın, bankalar arası ödemeler için uygulanmasını içerir. Ancak en az umut verici olan daha fazla gelişme için planlanmamıştır. İkinci model e-cüzdanların açılması ve bakımını merkez bankasının tam kontrolüne vererek bankacılık sektörünü alarma geçiriyor. Bu modelde likidite çıkışı riski vardır. Üçüncü ve dördüncü modeller, finansal kurumlara ve bankalara, müşterilerin tanıdık koşullar altında ve tanıdık platformlar ve uygulamalarda e-cüzdan açmalarına olanak tanıyan bir dizi aracı işlev sunar.

Sosyal ödemelerde dijital ruble

Devlet ailelere sübvansiyon tahsis ediyor ve bu fonların sadece çocuklara harcanmasını istiyor. Bugün, sübvansiyon parasının nasıl harcandığını izlemek her zaman mümkün olmuyor. Bu meblağlar dijital ruble olarak ödenirse ve sadece çocuk ürünleri satın alan çocuk mağazalarında harcanabilirse, uygunsuz harcama sorununu çözecektir. Bu tür ödemeler renk kodlu olabilir: “Mavi” para sübvansiyonlara, “kırmızı” vergi ödemeleri içindir. Kötüye kullanımlarını önlemek için diğer ödemeler de renk kodlu olabilir.

Dijital para birimi için bir başka umut verici alan uluslararası ödemelerdir. Dijital para mekanizması kullanılırsa, belirli bir devlet grubu içinde işlem yapmak daha kolay ve çok daha hızlı hale gelebilir.

Dijital para birimi başlangıçta nakit ödemelere bir alternatif olarak düşünülse de, geleneksel nakit olmayan ödemelerin yerini alması daha olası görünüyor. Ve komisyon gelirlerini etkilediği için zaten ticari bankalar için endişe kaynağı haline geliyor.

Bu nedenle, şimdi merkez bankası ve piyasa katılımcılarının istişarelerini de içeren tartışma, ilke olarak dijital para biriminin tanıtımı ile ilgili değil (bunun olacağına dair neredeyse hiç şüphe yok), bankaların hangi yeni hizmetleri sağlayabileceği hakkındadır.

cointelegraph


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin