BlockDAG
BlockDAG araştırmacıları

Kudüslü araştırmacılar BlockDAG ile Blockchain’e yeni bir soluk getiriyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kudüs Hebrew Üniversitesi’nden doktora adayı Yonatan Sompolinsky ve Dr. Aviv Zohar, PHANTOM adlı Blockchain protokolüne alternatif bir ağ yapısı olan BlockDAG konusunda bir bildiri yayınladı.

Süreç 2013’te başladı

Sompolinsky ve Zohar, GHOST protokolü ismini verdikleri ve 2013 yılında yayımladıkları bildiride, güvenliği artırmak ve işlem sürelerini hızlandırmak için Bitcoin’in Blockchain yapısını bir ağaca dönüştüren BlockDAG yapısını tanıtmışlardı.

Sompolinsky, Kasım 2017’de Blockchain in Berkeley‘de yaptığı bir konuşmada bu yeni sistemin yapısını “herkese aynı anda hizmet verme” yönüyle tanıtmıştı. Bu, yeni blokların doğrulandıktan sonra birer birer eklendiği Blockchain’in yapısına tamamen ters.

BlockDAG
BlockDAG

PHANTOM ve SPECTRE çok farklı

PHANTOM, blokların özyinelemeli oylamayla işlemlerini doğrulayan SPECTRE protokolünden bu noktada ayrılıyor. SPECTRE’nin aksine PHANTOM, BlockDAG protokolünde blokları daha doğrusal biçimlendirebilmek adına daha “obur” bir algoritma kullanıyor.

PHANTOM’un doğrusal yapısı, her iki protokolü birleştirme imkanını sağladığı halde, SPECTRE ile birlikte gelen daha hızlı teyit sürelerini feda etmek anlamına geliyor.

BlockDAG ile çalışan birkaç kripto para birimi var

Çoğu kripto para birimi bir Blockchain protokolünde çalışsa da, bu yeni sistemle çalışan birkaç kripto para birimi söz konusu. Byteball, işlemlerin birbirine bağlı olduğu ve önceki işlemlerin karmalarını içeren DAG tabanlı bir para birimi. Ayrıca IOTA da DAG tabanlı: Yeni bir işlem oluşturulması için en az iki önceki işlemin doğrulanması gerekiyor.

cointelegraph

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin