featured

Blockchain Şakaya Gelmez ! Blockchain ile Herşey Mümkün

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Son zamanlarda, Blockchain çılgınlığı, insanların hemen her şey için Blockchain’i kullanmaya başladığından yeni boyutlara ulaştı. İster istemez  Bu durum “Blockchain ile herşey” gibi fenomen bazı ilginç kullanım durumlarını ortaya çıkarttı bile. Son dönemlerde devletler bile Blockchain’in farkına varıyorken ve doğru bir alt yapı için bir çoğu temelleri attı bile diyebiliriz. ICO’lar vasıtasıyla Blockchain’de kaldırılan para miktarı ise bugüne kadar 1.2 milyar doları aştı.

Muhasebe firması PriceWaterhouseCooper tarafından kabul edilen bu yılın Times Higher Education World Üniversitesi Sıralaması, “tam ve bağımsız bir incelemeye tabi tutulmuş küresel üniversite sıralamaları” olarak onayladığı 13 büyük global üniversitenin programlarına Blockchain eğitimini eklendiği görüldü.

İnternetten sonra ki en büyük yapı taşı olarak şimdiden Blockchain’i gösterenler bile var.  2009 yılında Bitcoin ile başlayan süreç birkaç yıl önce endüstri gelişimine katkıda bulunmuş olmasına rağmen, şimdi Blockchain birçok farklı alanda kullanılmaktadır.



Bitcoin şuan için karanlık webin temel finansman kaynağı olmasından kaynaklanan “kötü çocuk” üne sık sık maruz kalmasına rağmen, geldiği noktaya bakıldığında Blockchainin temellerinin atılmasına büyük bir adımın atılmasına vesile oldu.

Blockchain, Beraberinde Yeni İş İmkanları Getirdi

Blockchain in getirdiği yenilerin yanında ayrıca sektörel olarak yeni iş imkanlarını da beraberin de getirdi. Son birkaç ay boyunca Amerika’da hasta kayıtlarının Blockchain ile tutulmasından tutunda Avrupa’daki göçmenlere kimlik çıkartamaya kadar bir çok süreç Blockchain ile uygulandı. Bu da ister istemez beraberinde yeni iş gücü ve teknik ihtiyacı ortaya çıkarttı.

Hatta Blockchain’e daha farklı bir vermemiz gerekirse ABD lojistik ve kamyon endüstrisi, Blockchain’i bir çare olarak düşünüyor. Endüstriyel olarak ihtiyaç duyulan ortak sorunların çözümünün bu yolda olduğunu düşünüyorlar. Kargo teslimatından tutunda yakıt alım kayıtlarının hepsinin bu alt yapı ile saklanabileceğini ve tamamen ihtiyaçlarının bu olduğunu belirtiyorlar.

Hal böyle olunca; bu süreci doğru şekilde yönetebilmek adına Taşımacılık endüstrisi oyuncularının Blockchain kaynaklı bir düşünce kuruluşu olan ve yeni kurulan Blocking Chain in Trucking Alliance (BİO),  Blockchain’de endüstrinin geliştirilmesi ve eğitilmesi, ortak standartların geliştirilmesine katkıda bulunması ve Blockchain endüstrisinin kullanımının teşvik edilmesi mottosuyla kuruldu bile.



Ayrıca son zamanlarda IBM, Blockchain’in yardımıyla global tedarik zincirinde iyileştirme alanları bulmak için 10 büyük ABD gıda tedarikçisi ile olan işbirliğini açıkladı. Maliyetlerin minimuma indirilmesi adına yapılan bu çalışmada; Nestle, Unilever ve Walmart gibi endüstri devleri ile işbirliğinin her seviyedeki tüketici ve satıcılara fayda sağlanması Blockchain’in satıcıları tedarik zincirinin optimizasyonu ile muazzam tasarrufların tadını çıkarmaya hazır hale getiriyor. Bu bağlamda Blockchain’in kullanılması, gıda tedarikçilerinin gıda kaynaklı salgınların kaynağını hızla tespit etmesini sağlayacak olan teknoloji, tüketicilere yönelik daha geniş bir kamu güvenliği standardı sağlayacak gibi.

Devletlerin Yogun İlgisi

Son dönemde bir çok devlet hem Blockchain ve getirdiği yenilikleri desteklerken  hem de aynı zamanda kendi kripto parasını (dijital parasını) oluşturmak için çalışmalara başladı. Rusya’dan Japonya’ya, Körfez Arap Ülkelerinden Afrika’ya kadar uzanan bu yoğun ilgiye son olarakta Maliye Bakanımızın yapmış olduğu açıklamayla beraber Türkiye’nin de bu sürece hızlı bir şekilde dahil olacağının sinyallerini verdi.

Blockchain’in getirdiği yenilikler hiç şüphesizki yakın gelecekte adının daha fazla duyulmasına ve kullanılmasına neden olacaktır.

cointelegraph


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin