featured

Blake256r14 algoritması nedir? Hangi işleve sahiptir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Kriptografik karma işlevleri, mevcut bilgisayarların hayati güvenlik bileşenleri olarak dikkat çekiyor. Dijital imzaların, mesaj doğrulama kodlarının ve diğer güvenlik protokollerinin önemli bir parçasını oluştururlar.

Şimdiye kadar, genellikle Güvenli Karma Algoritmalar (SHA) olarak bilinen dört dizi şifreleme karma işlevi vardır. Bunlar SHA-0 (1993’te yayınlandı), SHA-1 (1996’da yayınlandı), SHA-2 (2001’de yayınlandı) ve SHA-3 (2015’te yayınlandı).

2007’de Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), SHA-2’nin yerini alacak yeni karma işlevleri geliştirmek için halka açık bir yarışma açmıştı. Yarışma 51 katılımcıdan oluşuyordu. BLAKE, 2010’da beş finalistten biri olarak ilan edildi, ancak 2012’de SHA-3 algoritması için seçilen Keccak’a yenilmişti.

Blake256 veya Blake256r14 farkı

Blake256 ve Blake256r14 hemen hemen aynı yapıdadır. Aralarındaki tek fark hash döngüleridir. İlk Blake256 yalnızca 10 tur karma işlemine sahip. Ancak bu daha az güvenliydi. Bu nedenle, güvenliği artırmak için hash turları 14’e yükseltildi. Bu Blake256r14 veya Blake 14r’yi ortaya çıkardı.

Blake256r14 nedir?

Blake256r14, Hash Iterative Framework (HAIFA) temel alınarak oluşturulmuştur. Bu çerçeve, Merkle ve Damgard karma işleviyle ilişkili güvenlik kusurlarını ve karmaşıklıkları düzeltir. HAIFA üzerine kurulu olduğu için Blake256r14’ün analiz edilmesi kolaydır. Ayrıca, yinelemeli karma işlevlerin güvenliğini de artırır. 14 tur karma işlemi yalnızca güvenliğini değil, hızını da artırır.

SHA-3 finalisti olmak, güvenlik kusurlarını belirlemek için dikkatli bir şekilde incelendiği ve tanınmış kripto analistleri tarafından vahşice saldırıya uğradığı anlamına gelir. Blake256r14, ağ güvenliği için gerekli olan daha güçlü kanıtlara yol açan verimli donanım uygulamasına izin verir.

Blake256r14 ve kripto

Blake256r14, kriptoda karma algoritma olarak yaygın olarak kullanılmaz. Bu algoritmayı yalnızca bir token kullanıyor; o da Decred.

Decred (DCR)

Şu anda piyasa değerine göre 83. sırada yer alan Decred, açık yönetişim, topluluk katılımı ve sürdürülebilir finansman politikalarını teşvik etmek için 2016 yılında oluşturuldu. Proje, topluluğun protokolde yapılan her işlemi ve değişikliği doğrulaması için tasarlandı. Bu, büyük token sahiplerinin bile protokolü manipüle edemeyecekleri anlamına gelir.

Kripto para, hibrit bir PoW/PoS konsensüs mekanizması kullanıyor. PoW, madencilerin ödülün %60’ını aldığı zincirdeki yeni blokları kazmak için kullanılır. PoS konsensüsü ise, kullanıcıların bilet sahibi oylama sistemine katılmalarını sağlar ve blok ödülünün %30’unu sunar.

Blake256r14’ün avantajlarına rağmen, algoritmanın ASIC dirençli olmadığını belirtmek önemlidir.

cryptoglobe


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin