Bitcoin Madenciliği: Toplam Bitcoin'in (BTC) %90'ı çıkarıldı. Bitcoin kıtlığı mı geliyor?

Toplam Bitcoin’in %90’ı çıkarıldı! Bitcoin kıtlığı mı geliyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Toplam Bitcoin arzının (21 milyon) %90’ını temsil eden 18.89 milyon BTC şimdiden çıkarıldı. Bitcoin kıtlığı mı geliyor?

Clark Moody Bitcoin Dashboard’dan alınan verilere göre, şimdiye kadar var olan toplam BTC miktarının %90’ından fazlası zaten çıkarıldı. Para ağı dünya çapında farkındalık ve kullanımda ilerledikçe, BTC’ye olan artan talebi körüklerken, ani ve güçlü bir arz şoku kaçınılmaz hale gelebilir.

Çift harcama sorununu düzgün bir şekilde dağıtmış ve güvenilir bir şekilde çözmeyi başaran tek dijital para biçimi olan Bitcoin ağı, dünya çapında on binlerce düğüm tarafından yönetilen konsensüs protokolü aracılığıyla 21 milyon jetonluk bir tedarik sınırı uyguluyor.

Öngörülebilir ve değiştirilemez bir para politikası, özellikle fiat ve “kripto” para birimlerinin gerçekliği karşısında, BTC’i çekici kılan temel yönlerden biridir. – arz ve para politikası, seçilmiş birkaç kişinin kararına göre değişebilir. –

Bitcoin madenciliği ile çıkarılan toplam BTC sayısı

Eşler arası (P2P) elektronik para, yumuşak fiat paranın aksine sağlamdır. Hiç kimse bitcoin arzını kimsenin azaltamayacağı şekilde şişirme gücüne sahip değildir. Bitcoin ağı “yönetilmeyen kurallardır” ve kurallar taşa yazılmıştır.

“Hala erken dönemdeyiz” motto haline gelse de, büyük olasılıkla doğrudur. Toplumun yalnızca küçük bir alt kümesi, Bitcoin’in ne olduğunu ve sıradan vatandaşları güçlendirme potansiyelini anlıyor. Yüksek düzeyde özgürlük ve bireysel haklara sahip ayrıcalıklı topluluklarda yaşayan insanlar, Bitcoin’i çabucak reddedebilir; ancak P2P nakit sistemi de onları güçlendirebilir.

Bitcoin çoğu zaman insanlar için farklı anlamlara gelir. Örneğin, enflasyonun yükselmediği ancak yıllar içinde satın alma gücünü aşındırdığı ABD veya Birleşik Krallık’ta yaşayan biri için bir değer deposu işlevi görebilir. Öte yandan, savaşın ve totaliterliğin yaygın olduğu Filistin veya Küba’da yaşayan biri için BTC, finansal özgürlük bulmanın tek umudu olabilir.

Dünya çapında BTC için geniş kullanım örnekleri, çok yönlülüğünü ve farklı insanlara farklı şekillerde fayda sağlayabileceğini göstermektedir. Yine de çoğu insan BTC’nin kendilerini nasıl güçlendirebileceğini henüz anlamış değil.

Yeni BTC’nin öngörülebilir madencilik miktarı, insanların parasal ağ hakkında sahip oldukları veya olmayabilecekleri anlayış düzeyine bakılmaksızın, başka bir blok çıkarıldığında ortalama olarak her on dakikada bir tetiklenmeye devam ediyor.

Bitcoin kıtlığı

Bitcoin arzının %90’ından fazlasının halihazırda verilmiş olmasıyla, kıtlık şimdi daha da belirgindir. Her ne kadar ihraç, likiditeyi belirlemese de, halihazırda basılmış kripto paralar piyasada alınıp satılabildiğinden ve sıklıkla alınıp satıldığından, gerçek şu ki, dolaşımdaki bitcoin arzının çoğu, çok az veya hiç satış geçmişi olmayan kuruluşlar tarafından saklanmaktadır.

Bitcoin madenciliği (mining)

Veri analitiği firması Glassnode tarafından Aralık 2020’de yayınlanan bir rapor, Bitcoin arzının likiditesini ölçmeye ve biraz ışık tutmaya çalıştı. “BTC varlıklarını” analiz etti ve bunları üç likidite kategorisine ayırdı: oldukça likit, likit ve likit olmayan.

Glassnode yayınladığı raporda, “Metodolojimiz şu anda 14,5 milyon BTC’nin (dolaşan BTC arzının %78’i) likit olmayan varlıklar tarafından tutulduğunu gösteriyor” dedi.

Çıkarılan BTC piyasada alınıp satılabilse de, çoğu onu satma niyeti olmayan kişiler tarafından tutuluyor. “HODL” memi (kripto paraları daima saklamak), BTC topluluğunda güçlüdür ve birçok BTC yatırımcısı, BTC tam para kazanmaya ulaştığında ve bir hesap birimi haline geldiğinde varlıklarını satmak yerine coinlerini harcayabilecekleri hiperbitcoinizasyon ortaya çıkana kadar BTC’lerini elinde tutmaya kendilerini adamıştır. Bunun yanında Bitcoin madenciliği yapmak da gitgide zorlaşmaktadır.

BTC kıtlığı arz şokuna neden olabilir

Ancak henüz piyasaya sürülmemiş arzın çoğu da fazla likit değil. Dünyanın en büyük halka açık BTC madencilerinden bazıları bu yıl “HODL” uygulamasına başladı. Örneğin Kanadalı madenci Hut 8, Kasım ayında çıkarılan 256 BTC’nin tamamını sakladı. 30 Kasım 2021 itibariyle rezervde 5,242 BTC bulunduruyor.

İnsanlar, kurumlar ve hükümetler BTC’nin ne kadar kıt olduğunu anlamaya başladığında, yepyeni bir FOMO seviyesi (kaybolma korkusu) ortaya çıkacaktır. Hedge fonları ve merkez bankaları gibi büyük oyunculardan gelen talepteki keskin artışı karşılayacak yeterli arz olmadığı için bir arz şoku kaçınılmaz hale gelebilir ve bu da ABD dolarının tamamen çöküşüne kadar fiyatların yükselmesini tetikleyebilir.

Bitcoinmagazine


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık! Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin