featured

Merkez Bankası: “Bitcoin’e ilişkin doğrudan bir yasal düzenleme bulunmuyor.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Geçtiğimiz ayın başında kripto para birimlerinin küresel finansal istikrarın sağlanmasında önemli bir role sahip olabileceğini belirten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Müdürü Murat Çetinkaya, geçtiğimiz günlerde meclise taşınan Bitcoin’e ilişkin doğrudan bir yasal düzenleme bulunmadığını ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım’a yöneltilen bir soruya istinaden görüşlerini aktaran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Müdürü Murat Çetinkaya: “Bitcoin, herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmiyor. Karşılığı için güvence verilmeyen Bitcoin ile ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor. Diğer yandan BDDK tarafından 25 Kasım 2013’te yapılan açıklamayla Bitcoin’in elektronik para olmadığı ve bu kapsamda 6493 sayılı yasaya tabi olmadığı duyurulmuş bulunmaktadır.” diye konuştu.

Bloomberg’den Eric Lam, Murat Çetinkaya’nın geçtiğimiz ayın başında katıldığı bir konferansın ardından yayımladığı yazısında, Çetinkaya’yı şu sözlerle eleştirmişti:

“Çetinkaya, ‘Dijital para birimleri, para arzı ve fiyat istikrarının kontrol edilmesi ve para politikasının iletilmesi de dahil olmak üzere merkez bankalarına yeni riskler getiriyor.’ diyor. Öyle bile olsa, Türk merkez bankası sayısal para birimlerinin nakitsiz bir ekonomi için önemli bir unsur olabileceğini ve kullanılan teknolojilerin, ödeme sistemlerini daha verimli hale getirmesine yardımcı olabilir.”

Birçok hükümet ve merkez bankası için bir mücedele konusu haline gelen Bitcoin, ülkelerin ekonomi politikalarında ciddi bir alan kaplamaya başladı. Hükümetler, artık ‘Bitcoin’i benimsemek’ ve ‘Bitcoin gelişimini desteklemek’ hususunda bir karar vermek durumunda kalıyor. İkisini de yapmak istemeyen hükümetler ise Bitcoin’i reddetmek suretiyle ekonomisini izole ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da dahil olmak üzere birçok hükümet ve merkez bankası, Bitcoin’in geride bıraktığımız bir yıllık süreçte küresel finans sektörüne uyguladığı etkiden ve bu gelişiminin sonucunda altının değerini aşarak çok değerli bir pazar haline gelebileceğinden endişe duyuyor.

cryptocoinsnews

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin