featured

Bitcoin ve Altcoinler toplamda yarım trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Yükselişini tüm hızıyla sürdüren kripto para birimleri piyasası, her geçen gün yeni rekorlarla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Alınan son bilgilere göre Bitcoin ve Altcoinler, toplamda 500 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı.

Verilere göre kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri, 15 Aralık 2016’da 15 milyar dolardı. Son gelişmelerin ardından, tüm sektörün toplam değeri bir önceki yıla göre %3333 yükseldi. Aynı verilerden yola çıkarak bir yıl önce kripto para satın alan ve hala elinde bulunduran herkesin kazandığını söyleyebiliriz.

Bir yıl öncesi ile bugün arasındaki fark neye mi benziyor? Gelin birlikte bakalım.

Bitcoin ve Altcoinler 500 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı.

Geçen yıl bu para birimlerinin ikisi, Bitcoin Cash ve Bitcoin Gold henüz doğmamıştı bile. IOTA ise son derece düşük fiyatlardan işlem görüyordu. Sadece ilk beş kripto para birimi 100 milyon seviyesinin üstündeydi.

Günümüzde ise en iyi 23 dijital para biriminin 1 milyar doları piyasa değeri var. 100 milyon dolar piyasa değerine sahip bir para birimi bulmak için listeyi 90. sıraya kadar kaydırmanız gerekiyor.

Balon mu, yoksa “S-eğrisi” mi?

Birçok uzman, özellikle “geleneksel finans” dünyasından olanlar, dijital para piyasasının epik bir balon olduğunu düşünüyor. Bitcoin’den nefret ettiği bilinen JPMorgan CEO’su Jamie Dimon da Bitcoin’i bir balon olarak tanımlıyor.

Swiss Bank UBS’in Global Baş Ekonomisti ise geçtiğimiz günlerde şunları söyledi:

Tüm balonların sonunu getiren balon devam ediyor. Kripto para birimleri yalnızca para birimi olarak kabul edilirse değerlidir. Bununla birlikte, bir ekonomideki en önemli işlem için kullanılamazlar. Kripto para birimlerinin kaynağı artabilir ama asla azalmaz.

Dijital para birimi balon da olsa, geçmişteki balonların çoğu kez yıllarca sürdüğünü ve herkesin beklediğinden çok daha fazla büyüdüğünü hatırlatmak gerek. Dimon, 100.000 dolarlık Bitcoin tahmini konusunda haklı olabilir. Bu durumda, bu balon patlamadan önce, bugün bunu okuyan çoğunuz milyoner, hatta milyarder olacaksınız.

Yine de bunun bir balon olmayabileceğine dair işaretler söz konusu. Teknoloji ilk başta yavaşça büyüyen, daha sonra neredeyse dikey bir çizgide yükselen, ardından toplumun kabullenmesiyle başarıya ulaşan bir “S-eğrisini” takip etme eğilimindedir. Dijital para birimleri de bir S-eğrisini takip ediyorsa, birçoğunun beklediği büyük çöküş asla olmayabilir.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin