featured

Bitcoin Transfer Ücretleri Düşüyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

 

Son birkaç haftadır bitcoin hafıza havuzunda bekleyen işlemlerin sayısı yüzde 90 oranında azaldı. Bitcoin blockchain’inde tamamlanmamış işlemler, madencilerin onaylaması için mempool’da (memory pool – hafıza havuzu) bekletiliyor.

Bunun sonucunda bitcoin ücretlerinin önemli ölçüde düştüğü gözlemlendi. Bunun yanı sıra bitcoin ücret tahmin araçlarının cüzdan uygulamaları için önerdiği fiyatlarda ve işlem sürelerinde de düşüş olduğu belirtiliyor. 1 doların altına inen ücretlerle 10 dakika içinde onay alınabiliyor.

Blockchain’de yeni uygulanmaya başlayan bitcoin ücret tahmin aracı, sektörün beğenisini kazandı. Tahmin aracı, daha doğru ücret tahmini yapmak için “byte başına satoshi” mantığıyla çalışıyor. Buna göre 1 saatin altında onay süresiyle 0.19 dolar ücretten işlem yapılabiliyor.

Bitcoin öncüsü ve kripto para cüzdan platformu Jaxx COO’su Charlie Shrem Perşembe günü attığı tweet’te 2000 dolarlık işleminin 6 dakikada onaylandığını ve 0.25 dolar ücret ödediğini açıkladı.

Ücretler neden düştü?

Mayıs sonlarına doğru bitcoin mempool’un boyutu 120 GB’a ulaşarak tüm zamanlar rekoru kırmıştı. Onaylanmış işlemlerden oluşan büyük havuz, bitcoin blockchain’inde sıkışmalara ve işlemlerin gecikmesine yol açmıştı. İşlemlerin gecikmesi de daha yüksek işlem ücretlerini beraberinde getirmişti.

1 Mayıs – 15 Haziran zaman aralığında mempool, işlemler onaylanmadığı için oldukça doluydu. Bundan önce mempool’da biriken onaylanmamış işlemler hafta içine kıyasla daha az işlem yapıldığından ötürü hafta sonu geldiğinde temizlenirdi. Ancak görece durağan zamanlarda bile havuz temizlenemeyince, 1 buçuk aylık süre boyunca normalde olduğundan daha fazla işlemle doldu.

Havuzun boyutu aniden 120 GB’tan 20 GB’a düştü. Boyutun ani bir şekilde düşüşünü analistler SegWit’e bağlıyor. SegWit’in yaklaşmasıyla spam işlemlerin bitcoin blockchain’ini hedef almayı kestiği düşünülüyor.

Kaynak: Cointelegraph

Alıntı haber: coin-turk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin