Gürcistan'da kripto para madenciliği olağanüstü boyutlara ulaştı.
Gürcistan'da kripto para madenciliği olağanüstü boyutlara ulaştı.

Bitcoin madenciliği hükûmetler tarafından benimseniyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Hobi faaliyetinden profesyonel sanayiye dönüşümünün son aşamasında Bitcoin madenciliği, yaptırımlardan kaçınmanın ve yerel ekonomiyi desteklemenin bir yolu olarak hükûmetler tarafından benimsenmeye başlandı.

Resmi bir endüstri olarak tanınan Bitcoin madenciliği, ucuz elektrik fazlası veren ülkeler için yerel iş yatırım fırsatları yaratmak adına lisanslanıp vergilendirilebiliyor. Kripto para madenciliği aynı zamanda ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya olan hükûmetler için para kazanma yöntemi haline de getirilebilir.

Ucuz elektrik İran’ı cazip hale getiriyor

Bu fikir, ekonomik kargaşanın ortasında vergi gelirlerini artırmak için Bitcoin madencilik endüstrisini yasallaştırmış ve lisanslamış olan İran tarafından araştırılıyor.

Eski fabrikalardaki binlerce elektrik kulesine el konulan ve enerji tüketiminde %7’lik bir artış görülen İran’da, Bitcoin madenciliği bir kez daha gündeme geldi. İran’da elektrik KwH başına 0,03 dolarlık bir fiyata sahip. Bu sayı ABD’de ortalama 0,14 dolar, Çin’de ise 0,08 dolar.

Bununla birlikte, son birkaç aydır ülke genelinde yaptırımlar sıkılaştıkça, politika yapıcılar harekete geçti ve resmi madencilik işlemlerini onayladı. Böylece hükûmetin vergilendirme yoluyla kâr payı alabilmesi sağlandı.

İran riyalinin dolara karşı yüzde 70’lik değer kaybı ve petrol ihracatının giderek zorlaşmasıyla madencilik faaliyetleri gelir akışında kayda değer bir paya sahip olmaya başladı.

“Bitcoin madenciliği ABD yaptırımlarından kurtulmamızı sağlayabilir.”

İran Ekonomi Komisyonu Başkanı Elyaz Hazrati, konuyla ilgili Mehr News’a verdiği röportajda şunları söyledi:

Kripto para endüstrisi, ülkenin vergi ve gümrük gelirlerinden yararlanmasını sağlamak için İran’da resmi bir endüstri olarak tanınmalıdır. Ucuz elektrik üreterek, ülkedeki dijital madenciler için gerekli gücü sağlayabiliriz. Gelir, karşılaştığımız zorlukları gidermek için ABD yaptırımları altında döviz alıp satmakta kullanılabilir.

Madencilik, İran hükûmetinin ilgi gösterdiği tek kripto para alanı değil. Bu yılın başlarında ülke, yaptırımlar kapsamında SWIFT sistemine erişimin engellenmesi halinde merkez bankası tarafından üretilebilecek bir dijital para birimi olasılığını gündeme taşıdı.

Yasallaştırmak kontrol etmek anlamına da geliyor

Madenciliği yasallaştırmak yaptırımlar için bir yol sağlamazken, hükûmetin kârdan pay almasını ve madencilik ekipmanını besleyen enerji kaynakları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlayacak.

Ülkede kripto para madenciliği yapmak için elektrik veya doğal gaz kullanmak, en yoğun tüketim dönemlerinde yasak. Madencilik tesislerinin evsel, tarımsal veya endüstriyel sınıflarda elektrik tüketmesini de yasaklayan hükümet, madencilerin elektriği şebekeden veya yeni bağımsız elektrik santrallerinden belirli oranlarda satın almaları gerektiğini şart koşuyor.

Çin’de Bitcoin madenciliği görev gücü oluşturuldu

Yasallaştırmaya yönelik bir diğer itici güç ise Çin. Çin’in Bitcoin madenciliği endüstrisi hakkında ne yapacağını tartışmak için çok kurumlu bir görev gücü oluşturduğu bildiriliyor. Coinshares’in araştırmasına göre Çin, 2018’de Bitcoin‘in toplam gücünün yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyordu. Bir seçenek olarak, sektörün tamamen yasaklanması da düşünüldü.

Her ne kadar en büyük madencilik ekipmanı üreticisi olan Bitmain resmi olarak politik değişimler hakkında yorumda bulunmasa da, ülkede Bitcoin madenciliği yapanların artık başka yerlerde ucuz elektrik arayışında olmaları muhtemel.

İran Blockchain Birliği’nin yöneticisi Mohamad Sharqi, İran basınına verdiği röportajda “Çinliler serbest bölgelerde kripto para birimi madenciliği için resmi kanallardan talepte bulundular.” dedi.

Quebec en büyük adımı atan ikinci lokasyon

Pek çok diğer hükümet de ekonomiyi iyileştirmenin bir yolu olarak Bitcoin madencilerini cezbetmek istiyor.

100 terawatt/saatlik hidroelektrik enerji fazlasıyla ilgi çeken Kanada’daki Québec eyaleti, bu aşırı elektriği işlere, yatırımlara ve komşu binaların ısıtmasına dönüştürmek için Bitcoin maden şirketlerine yöneliyor.

Kamu hizmeti şirketi Hydro Québec ilk olarak 2017’de şehir merkezine veri merkezlerini çekmek için bir kampanya başlattı ve kısa bir süre önce hükümet tarafından sanayiye ilave 300 megawatt tahsis etmesi emredildi.

Bu gücü alabilmek için madencilik şirketlerinin belli kriterleri yerine getirmesi gerekiyor: Asgari sayıda iş yaratmak, bölgeye yatırım yapmak ve donanımın ürettiği ısıdan yararlanmak gibi…

Bu faydalar konusunda kesin rakamlar verilmese de, Bitcoin madenciliğinin dezavantajı olarak belirtilen aşırı elektrik tüketiminden ağır bastığı söyleniyor.

bravenewcoin

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin