Lightning Network
Lightning Network

Bitcoin Lightning Network ile ödeme sistemlerine hakim olabilir mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para kullanıcıların kripto pazarında en çok tercih ettiği para birimi, kuşkusuz Bitcoin’dir. Bitcoin’in tercih edilmesindeki en büyük neden ise piyasa değeri ve genişleyen bir portföye sahip olması. Diğer kripto para birimlerine göre daha bilinir bir pozisyonda bulunması, yasal bir ödeme sistemi gibi çalışma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Hatta Bitcoin, Lightning Network ile ödeme sistemlerinde en çok tercih edilen nakit paranın tahtını sallayabilecek bir potansiyele doğru ilerliyor.

Örneğin günümüzde bir fincan kahve ödemesini dahi Bitcoin ile yapabilirsiniz. Fakat bilindiği gibi Bitcoin’in satın alma gücü çok daha yüksektir. Aynı zamanda bu kripto parayı orijinal amacına geri döndürmek için bazı planlar üzerine de çalışmalar devam ediyor. Bu planlar ile ilgili Lightning Network’ün ciddi çalışmaları bulunuyor. Genel görüşe göre, Lightning Network, yüksek işlem ücretlerini aşağı çekebilir ve bekleme sürelerini daha da kısaltabilir.

Mevcut sistem henüz küçük harcamalar için kullanışlı gözükmüyor

Öte yandan Bitcoin’in SegWit2x gibi başarısız güncellemeler ile büyümesi ve şekillenmesi, bu kripto parayı oldukça olumsuz etkiledi. Kullanıcıların bağlandığı bu ağda meydana gelen sıkışma ve birikmeler, işlemlerin yavaşlaması anlamına geliyor. Aynı zamanda kurulumu da oldukça pahalı olan bir sistem.  Bu durum ise bir para birimi için hiç ideal bir şey değil.

Çünkü ticari işlemler,  en büyük ücretleri teklif edenleri tercih eden veri madencileri için rekabet edilebilir olmalıdır. Bir milyon dolarlık bir hareket yapmak isteyen biri kolaylıkla 20 dolar gibi bir teklif sunabilirken, bir pizza satın almak isteyen bir kişi muhtemelen bu ücreti veremez.

Bu saydığımız nedenlerden dolayı Bitcoin, ödeme yöntemi olarak, sanat, lüks arabalar ve gayrimenkul gibi sektörlerde kullanılmaya devam ediyor. Bu tür sektörlerde yapılan işlemlerin çok hızlı ve ücretlerinin de oldukça düşük olduğu gözüküyor.  Ancak bu durum Bitcoin’in doğasına karşı olarak çok fazla elitizim ve eşitsizlik olarak göze çarpıyor.

Diğer seçenekler neler olabilir?

Peki diğer hakim para birimlerini geride bırakıp, işlevsel bir para birimi olan Bitcoin ile kendinizi özgürleştirmeye kararlıysanız? Bunu büyük borsaları ve popüler cüzdanları kullanarak yapabilirsiniz. Örneğin Coinbase kullanan kişiler, sağlayıcının kendi hesapları aracılığıyla Bitcoin ödemelerini bu Blockchain’e gecikmesiz ve maliyetsiz olarak ekleyebiliyor.

Bireylerin ödemelerini sağlamak için merkezileştirilmiş bir varlığa güvenip, merkezi olmayan bir teknoloji olarak tasarlanmış Blockchain’i atlayarak bu tür işlemlerde bulunması da, aslında Bitcoin’in mantığına ters düşmektedir.

Lightning Network, bir sonraki atağında oyunun kurallarını değiştirebilir

Ufukta ise bir seçenek gözüküyor. Bu seçenek, ilk fiziksel işlemin yapıldığı yer olarak oldukça ilgi çeken, Lightning Network.

Bu zincirdeki geliştirmenin arkasındaki fikir, iki taraf arasında bir ödeme kanalı açarak, küçük çaplı ödemelerin Blockchain’e kaydedilmesine olanak tanıyabilecek. Bu kanal, kullanıcıların belirlenmiş sürelerde istedikleri kadar işlem yapabilmesini de sağlayacak. Yapılan işlemler ise direkt Blockchain’e konmayacak fakat kullanılan kanal kapatıldıktan sonra doğrulama işlemi yapılmış olacak.

Lightning, etkinliğini iki katına çıkarabilen güçlü bir ödeme yapısına sahip olması ve değer deposunun muazzam bir güce sahip olması gibi özellikleri ile Bitcoin için oyunun kurallarını değiştirebilir.

cointelegraph

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin