bitcoin kullanımı
Bitcoin kullanımı bu ülkeler için ideal olabilir

Bitcoin kullanımı bu ülkeler için ideal olabilir

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin, yapısından dolayı, enflasyona direnç gösteren bir varlık olarak görülüyor. Bu benzersiz özelliğinden ötürü Bitcoin kullanımı, özellikle pasif para politikasına sahip ülkeler için oldukça yararlı olabilir.

Bitcoin enflasyona karşı dirençli bir varlıktır

Sadece 21 milyon Bitcoin çıkarılacağı bilinen bir durum. Bu durum, Bitcoin’in likit bir varlık olmamasını sağlıyor. Bununla birlikte, Bitcoin’in yaratıcısı olan Satoshi Nakamoto’nun, kripto para birimini enflasyona dayanıklı hale getirmek ve Bitcoin madencilerini teşvik etmek için bu likidite eksikliğini kasten kurduğu söyleniyor.

Profesör Max Raskin’e göre, Bitcoin’in dört yılda bir yarıya düşen bir enflasyon oranına bağlılığı, kripto para birimini, pasif bir para politikasını benimsemeyi seçen hükümetler için ideal bir model haline getiriyor. Wall Street Journal’da yazar olan Raskin köşesinde şu ifadeleri kullandı:

Pasif bir para politikasını benimsemek isteyen ülkeler bir model olarak Bitcoin kullanabilirler. Böyle bir politika pasif yatırımın bazı faydalarına sahip olacaktır.

Hükümetler, piyasadaki fiat para birimlerinin kullanılabilirliğini ve akışını etkilemek için çeşitli yöntemler ve politikalar kullanırlar. Aktif bir para politikası kullanarak, hükümetler ekonomik koşullara cevap vermek için para arzının büyüklüğünü ve büyüme oranını etkiler.

Örneğin ABD’de, federal hükümet, hükümet harcamaları yoluyla dolaşımda bulunan ABD para birimi miktarını veya getirdiği vergileri artırarak veya azaltarak kontrol eder. Ayrıca, ABD Federal Rezervinin faiz oranlarını değiştirme ve bankacılık para birimi gereksinimlerini değiştirme gücü vardır.

Bitcoin kullanımı pasif para politikası için uygun bir araç

Öte yandan, pasif bir para politikası benimseyen bir hükümet, mevcut politikaları değiştirmek için müdahalede bulunmaz. Örneğin, sağlıklı bir ekonomiye sahip bir ülke mevcut politikalarını değiştirmek istemez. Ancak, istikrarsız ekonomisi olan ülkeler için pasif bir para politikası benimseme ihtiyacı daha güçlü olabilir. Profesör Raskin özellikle şunları söylüyor:

ABD’deki pasif para politikası için durum ne olursa olsun, istikrarsız bir para politikası geçmişi olan devletler için çok daha güçlüdür. Arjantin ve Zimbabve gibi ülkeler para politikalarını bir Blockchain’e bağlamayı ve belirli kurallara ön taahhütte bulunmak için akıllı sözleşmeler kullanmayı incelemelidir.

Nitekim Arjantin, örneğin 1990’ların başlarında Arjantinli faiz oranları Arjantin pezosu o tarihe kadar sabitlendiğinde dolar faiz oranlarını takip ettiğinde pasif bir para politikası seçmiştir. Diğer ülkeler, Ekvator, Panama ve El Salvador gibi para ikamesi veya dolarizasyonu tercih ederek daha agresif bir pasif para politikası biçimine geçtiler.

Zimbabve, 2009’dan bu yana ülke içinde ABD doları, Botsvana pula, Güney Afrika randı, Sterlin, Euro, Avustralya doları, Çin yuanı, Hint rupisi ve Japon yeni gibi yasal para birimi kabul etmektedir. Bitcoin ve onun Blockchain teknolojisi uygarlığımızı yeni ve geniş kapsamlı bir ekonomik devrimin eşiğine getirdi.

Ekonomistler, Bitcoin’in özelliklerini gözden geçirebilir ve eski para politikalarını değiştirmek için kullanabilirler. Profesör Raskin, ekonomist Milton Friedman’ın daha öngörülebilir para politikalarına sahip bir dünya hayaline atıfta bulunarak şunları söyledi:

Blockchainler ve akıllı sözleşmeler dahil olmak üzere teknolojik yenilikler, Friedman’ın vizyonunu daha da mantıklı kılmıştır.

 

Bitcoinist

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin