featured

Bitcoin Kullanıcılarına Uyarı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin’i yakından takip ediyorsanız 01 ağustos 2017 tarihini de mutlaka duymuş olmalısınız. Bilindiği gibi, 01 Ağustos tarihinde Bitcoin’in alt yapısında olması beklenen bir değişiklik söz konusu. Bu tarihle ilgili birçok yazı ve video paylaşılıyor. Geçtiğimiz günlerde, 01 Ağustosla ilgili, bitcoin.org sitesi, kullanıcılarına bir uyarı yayınladı.

Coin-Turk’ün haberini yaptığı yazıyı, sizlerle paylaşıyoruz.

1 Ağustos 2017’de bitcoin onay skorları belirsiz bir süreliğine güvenilmez olabilir. Bu, şu anlama geliyor: Bu tarihten sonra alacağınız bitcoin’ler, daha sonra hesabınızdan kaybolabilir veya diğer kullanıcıların ödeme olarak kabul etmeyeceği türden bir bitcoin olabilir.

Durum düzeldiğinde onay skorları ya kendiliğinden eski güven seviyelerine dönecek ya da bitcoin’in birbiriyle yarışan 2 veya daha fazla sürümü ortaya çıkacaktır. İlk senaryoda bitcoin’i normal bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. İkinci senaryoda ise, tekrar güvenli bir şekilde bitcoin almaya başlamak için ekstra hamleler yapmalısınız.

Bu yazıda, bu senaryolara hazırlıklı olmak için atabileceğiniz adımlardan bahsedeceğiz. Ancak bunlara geçmeden önce şunu aklınızdan çıkarmayın: Bitcoin’lerinizin güvenliğinden sorumlu tek kişi sizsiniz. Herhangi bir sebepten dolayı bitcoin’lerinizin kontrolünü kaybetmeniz durumunda bitcoin.org sitesinin operatörlerinin ve siteye katkıda bulunanların size yardımcı olmak için yapabileceği herhangi bir şey bulunmamaktadır. Ayrıca, 1 Ağustos sürecinde sektördeki gelişmeleri, haberleri ve güncellemeleri yakinen takip etmenizi salık veririz.

Hazırlık

Eğer bitcoin ödemesi alıyorsanız, 1 Ağustos 2017 tarihinden en az 12 saat önce bitcoin ödemelerini kabul etmeyi kesmenizi tavsiye ediyoruz. Hatta 24-48 saat öncesi daha da güvenli olacaktır. Bunu yapmanız, aktivasyon öncesi bitcoin blockchain’inde bekleyen işlemlerin onaylanması için sisteme gerekli süreyi tanıyacaktır.

Bitcoin ödemesi yaptığınız takdirde çoğu servis sağlayıcısının 1 Ağustos’tan önce bitcoin kabul etmeyi durdurabileceğini aklınızda bulundurun.

Özel anahtarlarınızın yedek kopyasını almanıza izin vermeyen hizmet sağlayıcıları ve borsalarda bitcoin’lerinizi tutmaktan sakının. Aktivasyon sırasında işlemleri kabul ediyorlarsa parayı kaybedebilirler ve bu kayıplar tüm kullanıcılarına yayılabilir. Eğer bitcoin’in birbiriyle rekabet eden iki ya da daha fazla sürümü ortaya çıkarsa bu hizmet sağlayıcıları ve borsalar, size sevmedikleri sürümün bitcoin’ini vermeyi reddedebilirler.

Bitcoin, diğer para birimlerine kıyasla önemli fiyat dalgalanmaları yaşayabilir. Fiyat volatilitesi hakkında daha fazla şey öğrenin ve kaybetmeyi göze alabileceğinizden fazla bitcoin tutmadığınızdan emin olun.

Aktivasyon esnasında ve sonrasında

Durum çözülene kadar 1 Ağustos’tan sonra aldığınız hiçbir ödemeye güvenmeyin. Yeni ödeme kaç onayı bulunduğunu söylerse söylesin, durum çözülene kadar bu miktar her an cüzdanınızdan silinebilir.

Mümkünse hiç ödeme yapmayın. Aktivasyon esnasında iki veya daha farklı türden bitcoin meydana gelebilir ve bu farklı türlerin hepsini, yalnızca tek bir türden ödeme bekleyen alıcıya gönderebilirsiniz. Bu, alıcıya avantaj sağlarken sizin için zarar demektir.

Coin’lerinizi “bölerek” aktivasyonun sonunda yatırım yapabilmenize olanak sağladığını söyleyen tekliflerden sakının. Bu tekliflerin bir kısmı dolandırıcılık faaliyeti olabilir ve coin’lerinizi ayıracağını iddia eden yazılımlar coin’lerinizi çalabilir.Önemli

Not: Bu yazı, 12 Temmuz’da bitcoin.org sitesinde yayınlanmıştır. Yayınlandıktan sonra zaman zaman güncellenen yazının orijinaline bu linkten ulaşabilirsiniz. Yazının 1 Ağustos’a kadar sürekli olarak değişip güncellenebileceği gerçeğini göz ardı etmemenizi ve oldukça önemli bulduğumuz bu yazıyı belirli aralıklarla tekrar kontrol etmenizi öneririz.

Coin-Turk Haberi
Kaynak: bitcoin.org

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comment

  1. 16 July 2017, 08:28

    Borsadan bitcoinleri çekmek yerine , şuan dipleri gören güvenilir altcoinlere yatırarak beklesek bir sıkıntı olur mu peki ?

    Reply
Bizi Takip Edin