bitcoin iran
bitcoin iran

Bitcoin İran’ın içinde bulunduğu ekonomik yaptırımlar sorununa çözüm oluyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin İran’ın içinde bulunduğu ekonomik yaptırımlar sorununa çözüm oluyor. İran merkez bankası valisi Valiollah Seif, geçen Şubat ayında ulusal televizyonda basına yaptığı açıklamada, İran’ın ülke içinde ABD doları kullanımını ortadan kaldıracağını söyledi. Orta doğu ülkesinin ekonomik durumu değiştikçe, bölge sürekli olarak Bitcoin’in yaygınlığı için verimli bir zemin haline geliyor.

Bitcoin‘in son birkaç yılda, İran’ın içinde bulunduğu Ekonomik yaptırımlar sorununa ciddi ölçekte bir çözüm olmaya başladığını görüyoruz. Bunun ardında yatan mantık büyük oranda İran’a karşı uygulanan ekonomik yaptırımlar ve ülkeye karşı ticari yasakları kesin olarak uygulayan yaptırımlardan kaynaklanıyor. ABD ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi müttefiklerine tica
ret rehberlerini desteklemek için çok fazla baskı uyguladığından birçok diğer ülke de yaptırımları izliyor.

ABD ve müttefikleri tarafından uygulanan yaptırımlar uyarınca, İran’da dolar bulmak oldukça güç. Bu nedenle dolar ile yapılabilecek olan alışveriş ya da ticaretlere ulaşmakta zorlaşıyor. Ancak, İranlıların çok daha kolay ulaşabileceği ve Dolarla yapılması gereken ticaretlerde Dolar yerine kullanabilecekleri bir para birimi ( ödeme yöntemi ) mevcut… Bitcoin.

Bu katı ekonomik yaptırımlar sayesinde İran’ın, Bitcoin’e olan ilgisi her geçen gün artmaya başladı. 2012 yılında Bloomberg’de yayınlanan bir makale ” İranlılar sanal para birimini keşfetti ” başlığı taşıyordu. Tüm bu nedenlerden dolayı Bitcoin İranda değerlenmeye devam ediyor, çünkü yurt dışına çıkan vatandaşlar Bitcoin’leriyle gittikleri ülkelerde istedikleri para birimlerini alabiliyor ve İran Ekonomik boykotuna destek veren ticari işlemlerde dahi Bitcoin sayesinde yer alabiliyorlar.

Bitcoin’in yasallığına ilişkin birçok ülkede olduğu gibi henüz İranda da çıkarılmış bir yasa bulunmamakla birlikte İranlı vatandaşlar 2013’de kurulmuş olan Coinava adlı Bitcoin alım-satım platformundan çok rahat bir şekilde Btc alıp satabiliyorlar.

Coinava, kullanıcıların kripto para ticareti yapmak için buluşabileceği Craigslist’e benziyor. İranlı kripto para platformu, işlem gören fonları elinde bulundurmak için bir emanet kullanıyor ve her iki tarafın işlemi için% 1 ücret talep ediyor.

Ayrıca Facebook üzerindeki herkese açık Facebook İran sayfası 31.000’den fazla üyeye sahip ve daha birçok Bitcoin meraklısının buluştuğu gruplar-sayfalar bulunmakta. İranlı bir ayakkabı firması olan ve ödemelerinde Bitcoin kabul eden Persian Shoes, neden Bitcoin ile ödeme aldıklarını şöyle açıklıyor;

 İşimiz deri ürünleri yapmak ve satmaktır. Ürünlerimizi tüm dünyada satmaktan ve daha fazla müşteriyi daha iyi yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Sorun şu ki İran’da faaliyet gösteriyoruz ve çoğu ödeme sistemi ya bize hizmet etmeye istekli değil ya da işimize büyük bir risk getiriyor – Şimdi, Bitcoin ve Bitcoin topluluğunun yardımıyla diğer küçük işletmeler için bir rol modeli olmasını umuyoruz Küresel müşterileri bulmak için İran’daki işletmeler.

 

Sinan Dündoğan
Kripto Para Araştırmacısı / yazar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin