Bitcoin, altın için bir tehdit oluşturuyor mu? Goldman Sachs yanıtladı
Bitcoin, altın için bir tehdit oluşturuyor mu? Goldman Sachs yanıtladı

Bitcoin için “dijital altın” demek ne kadar doğru? Uzmanlar yanıtladı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin ve kripto para endüstrisini bir süredir takip ediyorsanız muhtemelen BTC’nin bir çeşit “dijital altın” olduğu sözlerine rastlamışsınızdır. Peki bu anlatı ne kadar doğru?

Fikir, BTC’nin altına benzeyen temel özelliklere sahip olması nedeniyle ortaya çıktı. Zira her iki varlık da merkezsiz, az miktarda, yaratılması zor, merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmiyor ve küresel olarak kabul ediliyor. BTC’nin zamanla altınla daha da benzer bir hale geleceği aşikar, hem miktar hem de fiyat hareketleri bakımından…

“Bitcoin dijital altındır demek için çok erken.”

Bununla birlikte, Federal Reserve’ün Kansas City şubesine göre, bu anlatıdan bahsetmek için henüz çok erken. Merkez bankası şubesi kısa süre önce bu anlatıyı ele alan bir rapor yayımladı.

15 Nisan’da yayımlanan raporda Bitcoin’in kararlı ve güvenli bir sığınak olmadığı, varlığın bir dijital altına göre daha riskli bir varlık gibi davrandığından söz edildi.

Merkez bankası şubesi, “stres” dönemlerinde Bitcoin’in, S&P 500 endeksiyle %5 düzeyindeki pozitif bir korelasyonla çalıştığını gösteren Bloomberg verilerini gösterdi. Öte yandan, stres dönemlerinde, 10 yıllık hazine bonoları ve altın fiyatı S&P 500 ile hafif negatif bir korelasyon içinde faaliyet göstererek BTC’nin güvenli sığınak statüsüne ulaşmadığını gösteriyor.

BTC olgunlaşıyor ve altına yaklaşıyor

Pek çok kişi Federal Reserve ile hemfikir olsa da, yani Bitcoin “henüz” bir dijital altın olmasa da, bu statüye yaklaştığı inkar edilemez.

Bloomberg Intelligence tarafından yayımlanan Crypto Outlook’un nisan ayındaki ana teması da benzer bir duruma ışık tutuyordu: Bitcoin yavaş yavaş altın gibi olgun bir hale geliyor ve dijital altın anlatısını kuvvetlendiriyor.

Emtia masası özellikle CME’nin BTC vadeli işlemlerinin benimsenmesine, makro ölçekte oynaklığın azalmasına, altın ve kripto para birimi arasındaki artan korelasyona ve Bitcoin’in yavaşça dijital altın haline geldiği iddiasını desteklemeye yönelik artan kullanıcı sayısına işaret etti.

Analistler Bitcoin ve altınla paralel ticaret yapıyor

Bitcoin henüz dijital altın olmasa da analistler hâlâ makroekonomik eğilimler nedeniyle değerli metale paralel olarak kripto para birimini satın aldıklarını söylüyor.

BitMEX CEO’su Arthur Hayes, para rejiminin değiştiğini ve yatırımcıların BTC ve altın alması gerektiğini düşünürken; merkez bankası politikaları nedeniyle paranın elde edilmesinin giderek daha kolay hale geldiğini belirtti.

bitcoinist


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin