Bitcoin: Güvenli bir liman mı, bir değer deposu mu?
Bitcoin: Güvenli bir liman mı, bir değer deposu mu?

Bitcoin: Güvenli bir liman mı, bir değer deposu mu?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

COVID-19 salgını, Bitcoin’in en önemli değerini ortaya çıkardı. Bu değer, fiyatıyla değil merkezi olmayan doğasıyla ilgiliydi. Peki Bitcoin güvenli bir liman mı, bir değer deposu mu, yoksa çok daha fazlası mı?

Finansal bir çöküş ve kriz içinde doğan Bitcoin (BTC), tekrar fiat ve ulusal para birimlerinin mevcut başarısızlıkları için bir ilk kurtarıcı rolüne büründü. Bu başarısızlıklar, siyasi liderler, kitlesel yoksulluk ile kitlesel para birimi enflasyonu arasında paradoksal süreci kaçınılmaz görürken ulusal fiat para birimlerini basması olarak tanımlanabilir. Bu durum, sonuç olarak baskın ve ciddi bir stagflâsyon karışımı olarak görülmeye devam ediyor.

Bununla birlikte, Bitcoin hala keşfedilmemiş sulara yönelen bir dünyanın baskılarından bağışıklık kazanmış değil. Bitcoin’in felsefi titizliğine saygı duyulsa da, panik güdümlü bir likidite krizindeki diğer herhangi bir varlık kadar savunmasız olduğunu söylemeye gerek yok. Tedarik zinciri baskılarının bir şekilde tuvalet kâğıdını herkesin gözünde en değerli para birimi haline getirebildiği küresel bir ekonomide, Bitcoin dijital altına eşdeğer bir değer deposu olduğu anlatısını kaybetmeye başlayabilirdi. Bitcoin’in başlangıçta geleneksel pazarlardaki çöküşe dayanıklı olan yeni bir varlık olduğu gerçeği, şu an çok kabul görmüyor. En azından şu anda spekülatif bir varlık olması, bir değer deposu olmadığını gösteriyor.

Mart ayında beş gün boyunca, Dow Jones Sanayi Ortalaması nihayetinde değerinin üçte biri kadarını kaybeden Bitcoin, büyük olasılıkla kurumsal yatırımcıların çekilmesi ve değerinin yarısından fazlasını kaybetmesi nedeniyle panik güdümlü bir likidite krizi acısını hissetti. Bitcoin, insanların paraya ihtiyaç duyduklarında sattıkları ilk varlıktı.

Tanıdık bir konum

Bitcoin, halen 2017 sonunda 20.000 dolarlık tepe noktasından gelen satışlarla neredeyse değerinin üçte ikisini kaybettiği dönem kadar kayıp yaşamadı. Ancak belli ki bu çöküşler, Bitcoin ilerleyişine önemli bir sekte vuruyor.

Ek olarak, Mart 2020’nin başındaki panik düşüşünden sonra, Bitcoin’in fiyatı geçen ay için 6.000-7.000 $ arasında değişti. Nihai diplerin gizemini koruduğu pazarlarda, piyasanın kısa sürede toparlanma çabasına girmesi bir zafer olarak görülebilir. Açıkçası, en iyi senaryo Bitcoin’in çöküş öncesi fiyatlara geri dönmesi olacaktır, ancak özellikle tüm dünya pazarları düştükçe bunun düşünülmesi olası ve hayali değildir.

Buna göre büyük resime baktığımızda Bitcoin’in güvenli bir sığınak olduğunu şu an için iddia edemeyiz.

Bu, Bitcoin’in gerçekte ne olduğu hakkında daha fazla soru işaretleri doğuruyor. Bu bir ödeme tokeni değil ve bir değer deposu da değil. Peki nedir? Şimdilik, gerçek bir kullanım durumundan daha fazla markalaşmış eski bir teknoloji parçası. Kripto pazarının geleneksel pazarlardan ayrı olduğu fikrinin çökme sırasında yanlış olduğu kanıtlandı. 

Ancak, bildiğimiz gibi, bu Bitcoin’e yabancı bir durum değil. Değeri şimdi çok belirsiz olsa da, çok daha kolay bir şekilde düşürülebilir, çünkü dünyanın eşi görülmemiş bir halk sağlığı kriziyle nasıl dönüştürüleceğini bilmiyoruz. Birkaç ay boyunca iş yavaşlamaları ve kapanmalarının yanı sıra, (özellikle spekülatif) bir yatırım aracı olmasa da, Bitcoin, yeni bir ekonomik çözüm olarak büyük umut vaat ediyor.

Bitcoin için kısa vadeli sıkıntılar, uzun vadeli kazançlara dönebilir

Bitcoin için iyi haber: Belki de koronavirüs, son beş yıldır gerçek teknolojiyi gölgede bırakan spekülatif çılgınlığı sona erdirecek.

Kısa vadeli kazanç isteği, inovasyonda uzun vadeli bir kayba neden oldu. Piyasayı tahmin etmek daha kârlıysa neden yenilik yapalım? Şiddetli kısa süreli kayıp dönemi, belki de bu uzun vadeli kazanca kapı açacaktır. Bitcoin, krizde ekonomi ve tedarik zinciri üzerinde ciddi kısa vadeli baskılarla karşı karşıya kalan bir dünya için pratik güvenli bir liman olmayabilir. Ancak bu, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin yeni ekonominin ortaya çıkışı için en iyi çözümlerden bazılarını sağlamayacağı anlamına gelmez.

Yeniçağda, kağıt paralar, sayısal tuş takımı veya dokunmatik ekranda gizlenen görünmez ölümcüllüğün yeni farkına vardığımızda, her türlü dijital finans, yeni hayati bir amaca hizmet edecektir. Uzun vadede, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, yıllar boyu sürecek olan dijital formatlara geçişi hızlandıracak bir değer aktarmanın en iyi yolu olabilir.

Bu, Bitcoin ve altcoin’lerin hala alternatif varlıklar arayan yatırımcıları, -özellikle kaprisli hükümetlerden uzak duranları- çekmeyeceği anlamına gelmez. Bununla birlikte, yeni ve önemli bir amaç ile bu kripto para birimlerinin gerçek faydası daha da artmaya devam ediyor. Belki de kriptoların Fiyatlarına bakmayı bakmak yerine onların değerlerini görmeye başlamak gerekiyor. 

Bu yazının tercümesinde emeği geçen Günay Caymaz’a teşekkürlerimizle.

cointelegraph

İki analistin Bitcoin tahminleri aynı noktada birleşti: BTC nereye gidiyor?


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin