featured

Bitcoin Durdurulamaz!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Başlık oldukça iddialı gibi görünebilir… Büyük bir grup Bitcoin meraklısı için bu başlık ”evet kesinlikle durdurulamaz!” yorumu alıyorken, diğer bir grup Bitcoin meraklısı için ”nasıl olacak peki?” yorumu, başka bir grup için ise, ”hadi ama, bu bir balon ve bir gün patlayacak” yorumu alacaktır. 




2016 sonları, 2017 başlarından itibaren piyasa değeri ve bilinirliği paralel oranda artan Bitcoin, artık hepimiz çok iyi biliyoruz ki, çok daha büyük bir kitle tarafından mercek altına alınmış durumda. Bireyler kendi aralarında konuşurken, dev şirketler ve yatırım kurumları dahil Bitcoin’e yönelmeye başladılar.

Günümüzde insanlara, ”Bitcoin’i duydun mu ?”  diye bir soru yönelttiğimizde, hepsinin ortak cevabı, evet duydum olmaya başladı. Evet, herkes bitcoini duydu, ancak halen çok az sayıda insan, bitcoinin gerçekten ne olduğu hakkında bilgiye sahip. Bu bağlamda düşündüğümde ben bitcoin ve ofsayt kelimelerinin insanlar üzerindeki etkisinin neredeyse aynı olduğunu görüyorum.

İnsanlara ”ofsayt nedir? duydun mu” sorusunu sorduğunuzda, hepsinin cevabı ”evet” olur. Ancak çok az kişi teknik olarak ofsaytın ne olduğunu anlatabilir. Bu durum, bitcoin için de aynı…

Kripto para haber istatistiklerine baktığımızda da bu durum ilginç bir şekilde benzeşiyor. Ofsayt ile ilgilenen kitlenin büyük bir oranını erkekler oluşturduğu gibi, bitcoin ile ilgilenen kitlenin de büyük bir bölümünü erkekler oluşturuyor. Ofsayt nedir? sorusunun cevabını büyük oranda yanıtlayan kitlenin erkek egemen olduğu gibi, bitcoin nedir? sorusunun cevabını da büyük oranda erkekler yanıtlayabiliyor. Kripto para haber verilerine göre bitcoin, blockchain ve kripto paralar hakkında haber takibi yapan okuyucularımızın büyük bir çoğunluğunu yine erkekler oluşturuyor. Kadın okuyucu sayımız toplam sayının yalnızca %15’ini oluşturuyor.

Kadınların bitcoine yaklaşımı ise, duydukları bitcoin fırsatları karşısında, ellerindeki yatırım yapabilecekleri miktarın bir başkası tarafından değerlendirilmesini istemek oluyor.

Kadın-erkek ayrımı yapmadan, bitcoin nedir ve ne işe yarar? sorularına ise gerçek mana da çok az kişi yanıt verebiliyor.

Büyük bir kitle için bitcoin, yalnızca ”sürekli değerlenen ve iyi para kazandıran bir şey” anlamı ifade ediyor.

Bitcoini duymuş olmasına rağmen, onun gerçekten ne olduğunu bilen kişi sayısı, halen gerçekten çok az miktarda.

Bilmeden kazanç elde etmek

Evet bu gayet mümkün. Bir arsa satın alırsınız ve o arsa yıllar içinde değerlenir ve siz de bu ticaretten kazanç elde edebilirsiniz. İşte bitcoin için de bu geçerli. En basit kazanç yöntemi… Bir miktar bitcoin satın alırsınız ve zaman içinde bitcoin değeri artar, siz de kazanırsınız. Bu durumda bitcoinin ne olduğunu ya da ne işe yaradığını bilmenize gerek yoktur.

Bitcoinin durdurulamaz olmasını sağlayacak olan en önemli kavramlardan birisi budur. Gerçekten bilinmese de, büyük bir kitle tarafından arz ve talepte bulunulması…

Yasal engeller

Evet bu başlık oldukça etkileyici gibi görünse de, bitcoin’i durdurabilmek için halen yeterli değildir. Bitcoin, bir şirket ya da kurum olmamasıyla birlikte, bir kişiye ya da bir topluma ait de değildir. Böyle olsaydı, o kişi, şirket ya da kurumun faaliyetlerini sonlandıracak bir yasa ile bitcoin durdurulabilirdi. Ancak bu da mümkün değil.

Haftalardır gündemden düşmeyen, Çin’in önce ICO’ları yasaklaması sonra Bitcoin borsaları hakkında düzenlemeye gitmesi dahi Çinde bitcoin alım-satımını engelleyebilmiş değildir.

Bitcoin, bir bankaya ihtiyaç duymadan, alım satımı yapılabilen ve saklanabilen bir dijital varlıktır. Bu nedenle, Çinde her açıdan yasaklansa dahi, Çin vatandaşlarının ellerindeki bitcoinleri için hükümetin birşey yapma şansı yoktur.




Bitcoin; Lokomotif

Birçok yazımda bu tabiri kullanmışımdır. O bir lokomotif çünkü, onun yapacağı her hareket, diğer alt coinleri de olumlu ya da olumsuz etkiler. Lokomotif olmasının bir diğer nedeni ise, birçok ülkede halen herhangi bir alt coin alabilmek için öncelikle bitcoin almanız gereklidir. İşte bu, bitcoin değerini arttıran en önemli etkenlerden biri olan; arz-talebi tetikler.

Hükümetler ve Bitcoin için tutumları

Geldiğimiz noktada bu başlığı çok fazla açıklamaya ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. 2009 yılından bu yana gözlemlenen bitcoin ve kripto para sektörü artık birçok ülkede yasal çerçeveler altına alınmaya başladı.

Bu konuda gerçekten söz sahibi olan bir hükümet yetkilisi olsaydınız, kontrol altına alma ihtimaliniz olmayan ve sürekli büyüyen bitcoin için siz nasıl bir karar alırdınız?

Bu sorunun cevabı, yıllar içinde tüm hükümetlerin vermesi gereken bir cevap olmak zorunda.

 

Yararlı linkler

Bitcoin nasıl alınır ?

Bitcoin nedir ?

Bitcoin yalnızca 21 milyon adet

Bitcoin değeri nasıl artıyor ?

Bitcoin değeri düştüğünde ne yapmalı ?

Bitcoin ne işe yarar, nerede kullanılır ?

 

 

 

 

 


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin