BM

Bitcoin, BM toplantılarında da gündem konusu oldu

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bu yıl onikincisi BM (Birleşmiş Milletler) ev sahipliğinde düzenlenen İnternet Yönetişim Forumu’nun (IGF) bu yılki toplantılarına Bitcoin, blockchain, siber güvenlik, bulut bilişim ve yapay zeka konuları damga vurdu. Avrupa Konseyi bünyesinde oluşturulan Yapay Zeka ve İnsan Hakları uzmanlar grubuna RTÜK üyesi Taha Yücel seçildi.

Son zamanlarda gündemden bir türlü düşmeyen Bitcoin ve bu şifreli para biriminin temelini oluşturan blockchain teknolojisinin de ele alındığı toplantıda bu teknolojinin güvenlik boyutu üzerinde durulurken Bitcoin ve blockchain teknolojilerinin enerji tüketimine ciddi seviyede olumsuz etki oluşturmaya başladığına vurgu yapıldı.

BM toplantılarında Bitcoin ön plana çıktı

Forumda yapılan toplantılardan bazıları ve öne çıkan mesajlar ise şu şekilde oldu:

Siber güvenlik: Gelecekte karşılaşacağımız sorunlar hakkında şimdiden hazırlanılması gerektiğine dikkat çekilerek otomatik araçların güvenli sürüşlerinin garanti altına alınması gibi yeni teknolojilerin düzenlemelerinin hemen başlanılması üzerinde duruldu. Hastanelerin ve hastaların sayısal güvenliklerinin sağlanması gibi kritik konular hakkında tartışma platformlarının kurulması ve bu gibi özel alanlarda bilgi birikiminin oluşturulması amacıyla çalışmalarının yapılması gerektiği de masaya yatırıldı. Siber güvenlik konusunda bütün uluslararası tarafların birlikte ve uyum içinde hareket etmesi gerektiği, uyumlu ve ahenk içinde bir takım olarak hareket edilerek sorunların üzerinden gelinebileceği belirtildi.

Bulut bilişim yönetimi: Yeni çıkan teknolojik gelişmeler arasında yer alan bulut bilişim hizmetlerinin yaygınlaşmasının kaçınılmaz olduğu ve bu hizmetlerin sunduğu zaman, enerji ve maliyet avantajları öne çıktı. Birleşmiş Milletler tarafından verilerin korunması konusunda birçok yaptırım kararı alındığına dikkat çekilerek hangi verinin halka açık bulut bilişim sistemleri üzerinde saklanması hangisinin ise kuruluşa ait özel bulut bilişim sistemleri üzerinde saklanması (hibrid bulut bilişim sistemleri) gerektiği hususunda tartışmalar olduğu belirtildi.

Yapay Zeka: Son dönemde bilgi iletişim teknolojileri alanında ortaya çıkan ve insanlığın sayısal geleceğini şekillendirecek en önemli teknolojik gelişmelerden biri olan yapay zekanın da masaya yatırıldığı toplantılarda bazı kişiler tarafından, bu teknolojinin insanlığın yapacağı son icat olarak göründüğüne vurgu yapıldı. Ancak yapay zeka nedeniyle ortaya çıkabilecek iş kayıplarının nasıl telafi edileceğinin de irdelenmesi gerektiği üzerinde durulurken önümüzdeki dönemde bu teknolojinin daha fazla konuşulacağı ve ülkelerin bu konuya daha fazla zaman harcayacakları öngörüldü.

Milliyet

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin