lightning,zap,strike
lightning,zap,strike

Bitcoin ağında Lightning ve mainnet denemeleri başladı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Geçtiğimiz birkaç haftadır Lightning Ağı (BNT), bitcoin core (BTC) protokolünün ölçeklenmesine yardımcı olacağına inananların kafasında çok fazla karışıklık yarattı.

Lightning Ağı konusu şimdi BTC testnet deneyinden gerçek BTC’yi kullanarak LN denemesine geçti. LN geliştirme ve mainnet testleri gittikçe büyüyor ve bu gelişmelerden dolayı insanlar bu off-chain ölçekleme özelliği hakkında oldukça heyecanlı. Bununla birlikte, bazı rapor hataları, geliştiriciler tarafından yapılan uyarılar ve şu anda ağ üzerinde kullanılan 781 kanalı oluşturmak ve kapatmak için gereken maliyet tartışmaları olduğundan dolayı bazı insanlar hâlâ konuya şüpheyle yaklaşıyor.

781 Kanal ve 3.6 BTC

Lightining Network (LN), bir çok kişi için bitcoin core protokolünün işlem tıkanıklığını ve artan komisyon ücretlerinin iyileştirmesine yardımcı olacağı düşünülen bir ölçeklendirme çözümüdür. Fikir iki yönlü ödeme kanallarının, peer-to-peer bir ağ vasıtasıyla off-chain işlemler ve mikro ödemeleri yapmalarını sağlıyor. Geçtiğimiz altı ay boyunca test-BTC’yi kullanarak çok sayıda LN testi yapıldı, ancak son zamanlarda ana test denemeleri gerçek BTC’yi kullanarak yapılmaya başlandı. Şuanda, 781 mainnet LN kanalı ve 285 ağın hepsi farklı isimlendirilmiştir. Mevcut verilere göre lightning kanalları ağında 3.635 BTC (41.689 USD) kullanılmaktadır.

Lightning kanallarını açıp kapatmak üzerine tartışılan maliyetler

Kullanıcılar LN protokolünü kullanarak ana ağdaki işlem maliyetlerini ucuzlatan bu sistemden sıkça bahsetmeye başladılar.Ancak 781 kanalın 3.6 BTC ile açılması için oluşan başlangıç ​​maliyeti daha hiç tartışılmadı. Reddit’ten bir kişi, Bitcoinfees.info’dan gelen verileri kullanarak bugünkü standart ücretleri kullanarak kanalları açmanın maliyetinin yaklaşık olarak 4.740 USD olacağını tahmin ediyor. Kanalların kapanması kabaca aynı değere sahip olacak. Buda tüm LN kanallarının açılıp kapanmasının 0,83 BTC maliyeti (9,480 ABD Doları) olacağı anlamına geliyor.Tabii ki kullanıcının bu paylaşımı şiddetli tartışmalara sebep oldu. Çünkü bitcoin core onaylanmamış işlem sayısı düştü ve bu yüzden komisyon oranlarıda düşüş yaşadı.

Bir ‘şerit benzeri’ Lightning ağı api’si ve Zap cüzdan beta sürümü

Ayrıca Acinq’ın yeni Strike API’si LN Ağı’ndaki bir diğer gelişme oldu. Api hizmetlerini sunan Stripe şirketi, Api tüccar hizmetlerini durdurduğunu ve artık bitcoin ile uğraşmayacaklarını açıkladı. Dolayısıyla Acinq’s Strike benzer bir yaklaşım öneriyor. Proje çalışanları şuan testnet için çalışan sistemin, mainnet entegrasyonunun da sorunsuz olacağını belirtiliyor.

Acinq, Bazı işletmelerin entegrasyon maliyetlerini mümkün olduğunca düşük olması ile ilgilenebilceklerini söyledi ve ekledi

Strike’ın amacı, Şirketinize Lightning ödemesi ekleyerek operasyonlarınız da mümkün olduğunca zaman kaybetmemeniz ve işlerinizi kolaylaştırmanızdır.

Bu hafta yayınlanan bir başka LN ürünü Jack Mallers Zap cüzdan beta’sıydı ve bir dizi yeni özellikler ile duyuruldu.Bununla birlikte, sürüm testnet için yeniden oluşturuldu. Mallers yaptığı açıklamada  Geliştiricilerin ve Lightning ağı topluluğunun hazır olana kadar Zap mainnet bültenleri yayınlamayacaklarını söyledi.”Konfigürasyonunuzu kendiniz yapabiliyorsanız mainnet’te Zap kullanabilirsiniz” diyor Mallers

Son olarak, geçen hafta bir LN geliştiricisi Rusty Russell’in bir bug ile karşılaştı. Twitterda kendi hesabından “Lightning Network bitcoin ana ağında ilk para kaybeden kişi kimdi?” diye sordu. Russell’ın sorusunu bir işlem yaparken hata ile karşılaşan ve parasını kaybeden bir kişi tarafından cevaplandırıldı ve sorunun nodelarında olduğunu söyledi.

Ek olarak, mainnet’te kullanılan LN protokolünü üzerinde çalışan bazı geliştiriciler, insanları paralarını gerçek ağ üzerinde kullanmamaları konusunda uyarıyor. Lightning Labs CTO Olaoluwa Osuntokun insanlara mainnet üzerinde LN kullanmamalarını söyledi ve şirketin kurucu ortağı Elizabeth Stark da mainnet üzerinde LN test eden kişilere dikkat çekti.Bir sürü yutturmaca ile çevrili bu yeni protokolde canlı ağdaki yapılacak bir sürü deneme yanılmalardan sonra tam anlamıyla oturacağını söyledi.

Bitcoin News

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin