Coinmarketcap, Binance’i ilk sıraya koydu: CZ tepkileri yanıtladı
Coinmarketcap, Binance’i ilk sıraya koydu: CZ tepkileri yanıtladı

Binance CEO’su CZ, Türk lirası üzerinden fiat paraları eleştirdi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Binance CEO’su CZ Twitter üzerinden, fiat paraların sanıldığı kadar güvenli olmadığına dair bir tweet paylaştı.

Fiat para birimleri dünya genelinde yıllardır istikrarlı kabul ediliyor. En azından hükümetlerin ve mali düzenleyicilerin söyledikleri bu yönde. Ancak son zamanlarda yaşanan ekonomik krizlerle Venezuela, Arjantin ve Brezilya gibi bazı Latin Amerika ülkelerinin fiat para birimleri çöküşe girdi.

Güney Amerika finansal krizin merkezi haline geldi

Latin Amerika için 2018’de ekonomik beklentiler çok ciddi. Bölgedeki en büyük ekonomilerdeki siyasi istikrarsızlık ve petrol ve diğer mallardaki fiyatlarda genel bir düşüş yaşanırken, işletmeler ve tüketiciler bir çöküşle karşı karşıya bulunuyorlar ve özellikle Venezuela örneğinde ekonomik çöküş yaşanıyor.

Latin Amerika ekonomilerinin yaşadığı kriz 2018’de başlamadı. Yaşanan problemler 2015 yılına dek uzanıyor. Arjantin, Venezuela ve Brezilya, 2015 yılını büyük enflasyon oranları dahil olmak üzere ciddi ekonomik problemlerle kapattı. Venezuela’da yüzde 275 (2014’te yüzde 63), Arjantin için yaklaşık yüzde 30 (2014 için yüzde 36,4) ve Brezilya için yüzde 10,4 (2014 için yüzde 6,3).

Arjantin’deki durumu incelediğimizde ülkenin para birimi olan pezonun, son 3 yılda dolar karşısında %50 değer kaybettiğini görüyoruz. 2015’te %34’lük ve 2016’da %18’lik bir düşüş yaşadı. Arjantin’in pezosu rekor düzeyde düştüğü için 2018’de de durum pek iyiye gitmedi. Brezilya realinde de durum aynıydı, ancak merkez bankası müdahale etti.

Türkiye’de durum ne?

Türk ekonomisi, Trump’ın çelik ve alüminyuma getirdiği ek gümrük vergisinin ardından çalkantılı bir sürece girdi. Lira birkaç saat içinde yüzde 20’nin üzerine değer kaybetti. Bu durum ise yatırımcıları geleneksel güvenli liman olan altına değil, bunun yerine Bitcoin’e döndürdü.

Türkiye’nin en büyük borsalarından olan Koinim, Bitcoin ticaret hacminde yüzde 63’lük bir artış bildirdi ve BTCTurk ve Paribu borsaları da sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 100’lük artışlar kaydetti. Bu durum Türkiye’deki Bitcoin fiyatını 7000 dolara kadar yükseltti.

Bitcoin, tam olarak bir borsa aracı olarak hareket etmese de, Türk vatandaşlarının güvenli liman arayışına adeta ilaç oldu. Türk lirasının dolar karşısındaki volatil seyrinden kurtulmak için BTC’ye ciddi bir yönelim söz konusu haline geldi.

Binance CEO’su CZ: “Fiat paralar istikrarlı değil.”

Bugün Twitter üzerinden bir açıklama yapan CZ, fiat paraların istikrarlı olmadığına dair görüş belirtti. Bununla birlikte, düşük bir performans grafiği çizen Türk lirası ve Arjantin pezosu grafiklerini yayınladı.

https://twitter.com/cz_binance/status/1034992178013982720?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1034992178013982720&ref_url=https%3A%2F%2Fcoingape.com%2Fbinance-ceo-on-instability-of-fiat-as-currencies-plunge%2F

Bunu söyleyen ilk kişi CZ değil. Önceki Coinbase CEO’su Brian Armstrong, önümüzdeki 3-5 yıl boyunca dünya çapında yaşanan ekonomik krizlerin kripto paralar sayesinde aşılabileceğini belirtmişti.

coingape

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


UYARI: Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Reddit verilerine göre boğa sezonu çok yakında!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin