çevre için Bitcoin

Berber Uyan çevre için Bitcoin diyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kocaeli’nin Derince ilçesinde 30 yıldır berberlik yapan Rasim Uyan, çevre için Bitcoin diyor. Uyan, birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyor. Öncelikle atık jilet, pil ya da yağ getireni ücretsiz tıraş eden Uyan şimdilerde alanını genişleterek çevre için Bitcoin demeye başladı. Çevreci berber kripto para birimi Bitcoin ile ödeme alarak müşterilerini tıraş etmeye başladı, buradan elde edeceği gelirle de ağaç dikecek.

Biz de Bitcoin’e bu kadar önem veren esnaf Rasim Uyan ile güzel bir söyleşi gerçekleştirme imkanını elde ettik.

Adınızı sosyal sorumluluk projelerinizin yanı sıra Bitcoin ile ödeme alma konusuyla duyurdunuz. Öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz?

1971 yılında Kocaeli’nin İzmit ilçesinde dünyaya geldim. Eğitim yılları boyunca çeşitli okullarda okudum ve eğitim süreci devam ederken esnaflığa adım attım. Bir berber dükkanında çıraklığa başladım. Çıraklık döneminde sosyal sorumluluk projelerine başladım sonra ustalık mertebesine geçerek 1993 yılında ilk iş yerimi açtım. 17 ağustos 1999 depreminde dükkanım ağır hasar aldı ve 2 yıl bir meslektaşımın yanında çalıştım sosyal sorumluluk projelerinden deprem dahi olsa vazgeçmedim ve projelerime devam etti. 2001’de sinema sanatçısı Ediz Hun ile beraber berberim adlı işyerinin açılışını gerçekleştirdim. Birçok sivil toplum örgütünde çevre, sağlık, kültür ve bir çok yerde görevde buldum. Bu sosyal meşale yüreğim attığı sürece devam edecek ve gelecek nesillere en iyi şekilde bırakacağım. Hiç bir zaman çocuklara ev, araba, para bırakmayı düşünmedim sadece rahatlıkla nefes alabilecekleri çevre bırakmayı düşündüm.

Peki nereden çıktı bu Bitcoin fikri?

Oğlum ve müşterimin tavsiyesi üzerine yaptım.

çevre için Bitcoin

Neden nakit para yerine Bitcoin’i tercih ettiniz?

Amaç farkındalık oluşturmak. Normal para da kağıttan yapıldığı için yine ağaç kesiliyor biz de hiç ağaç kesilmeden böyle bir proje gerçekleştirmek istedik ve Bitcoin’den gelecek olan tüm parayı ağaç dikilmesi için ilgili kuruluşlara göndereceğiz. Önce müşteri tıraş olduktan sonra cüzdanımızdaki barkoda telefonunu okutuyor ve parayı aktarıyor. Ben de kağıt cüzdandan elektronik cüzdana aktarıyorum. Her tıraşla gelen Bitcoin’le, ağaç diktirmek istiyorum.

Çevre için Bitcoin

Sizce Bitcoin ve bunun gibi kripto para birimleri ülkemizde esnaf tarafından ilgi görüyor mu?

Şu an ilgi görmüyor gündemde olan olaylardan dolayı yanlış karşılanıyor ama bu düşünceyi atmak lazım bizim amacımız daha temiz bir çevre ve yaşanılabilir bir dünya geride bırakmak. Ben çevre doğa için yaptığım tüm çalışmalarda oksijen alabileceğimiz bir dünyada ağaç ve ormanların çok olması için mücadele ediyorum.

Ağaç projenizden de bahsedebilir misiniz?

Bu güne kadar bin 44 adet ağaç diktim. Müşterilerim  ağaç diken çevre derneklerinden makbuz getirdiğinde ücretsiz tıraş ediyorum.

Umarız ki Berber Uyan’ın farkındalık çalışmasına Türkiye’de yankı bulur. Bu şekilde kripto para birimleri üzerinden hazırlanan sosyal sorumluluk çalışmaları artarak devam eder.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin