Belarus kripto para muhasebe standardı
Belarus kripto para muhasebe standardı belirliyor

Belarus kripto para muhasebe standardı belirliyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Belarus kripto para muhasebe standardı belirliyor. Kripto faaliyetlerini yasallaştırmadan önce Belarus, kripto para birimlerini ele alan yeni bir muhasebe standardı benimsedi. Standart dijital tokenleri edinimine ve kullanım amacına göre sınıflandırıyor. Ayrıca standart, bilgi şirketlerinin yetkililerle paylaşması için gerekli olacak terimleri tanımlıyor. Kripto para muhasebe standardını belirleyen cumhurbaşkanlığı kararı 28 Mart’ta yürürlüğe giriyor.

Belarus kripto para muhasebe standartları devlet kurumları yanı sıra özel kuruluşlar için de geçerli

Minsk Maliye Bakanlığı, kripto para işlemlerinin muhasebe kayıtlarının tutulmasına ilişkin prosedürleri belirleyen yeni bir standart geliştirdi. Belgede, Belarus’ta yasal ihale sayılmayan kripto paralardan açıkça bahsedilmemekte. Yine de, kripto para akışlarının raporlanmasını etkili bir şekilde düzenlemekte.

Bakanlık kararnamesinde, “dijital tokenlerin” maliyetini değerlendirmek için token satışları yapan kuruluşların yükümlülükleri kesin yaklaşımlar ile tanımlanmakta. Kurallar, devlet kurumları yanı sıra özel kuruluşlar için de geçerli.

Belarus kripto para muhasebe standardı belirliyor
Belarus kripto para muhasebe standardı belirliyor

Yeni standart, elde edilmelerine ve amaçlanan kullanımlarına göre kripto paraları sınıflandırmakta

Yeni standart, elde edilmelerine ve amaçlanan kullanımlarına göre kripto paraları sınıflandırmakta. ICO’lar aracılığıyla elde edilen tokenler yatırım olarak adlandırılır. Dolaşım süreleri 12 ay ve altı olanlar “Kısa vadeli finansal yatırımlar” olarak, 12 ayı aşarsa “Uzun vadeli finansal yatırımlar” olarak borçlandırılırlar. Bu tutarlar, “Farklı borçlular ve alacaklılarla mutabakat” ve “Diğer gelir ve giderler” hesapları altında muhasebeleştirilmeli.

İşletmeler sonraki satışlar için, bir işletme veya bir takas aracılığıyla işlem yaparsa, “Mallar” borç hesabında ve aşağıdaki kredi hesaplarında rapor edilmeli: “Tedarikçiler ve yükleniciler ile yapılan anlaşmalar” ve “Mevcut faaliyetler için gelir ve giderler” hesapları.  Madencilik faaliyetleri sonucunda elde edilen dijital tokenler veya kripto işlemlerinin doğrulanması için verilen ücret, “Bitmiş mallar” borç hesabı altında ve bilançonun kredi bölümünde “Ana faaliyetler” olarak kaydedilecek.

Belarus kripto para muhasebe standardı, kripto işletmeleri için vergi indirimleri getiriyor

Ulusal Hesap Planı’nın diğer bazı standartlarında değişiklikler yapıldı. Bunlar bireysel muhasebe tablolarını ve konsolide finansal tabloları içerir. Maliye Bakanlığı, kripto para madenciliği üzerine çalışan veri şirketlerinin muhasebe kayıtlarında açıklama yapılması gerektiğini belirledi. Bilgiler, sahip olunan tokenlerin miktarını ve türünü ve önceki yılın sonunda hesaplanan başlangıç ​​değerlerini içermeli.

Karar, dijital ekonominin gelişmesi üzerine Aralık ayında Başkan Alexander Lukashenko tarafından imzalandı. Bu karar, kripto faaliyetlerini yasallaştırıp, değişim hizmetleri için koşullar yaratıyor. Ayrıca ICO’lar ve kripto para birimi madenciliği işlemleri için düzenlemeler içeriyor. Belge, 2023 yılına kadar kripto işletmeleri için vergi indirimleri ve diğer teşvikler de getiriyor. Bu düzenleme 28 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe girecek.

Belarus kripto para muhasebe standardı belirliyor
Belarus kripto para muhasebe standardı belirliyor

Yeni standart ile Belarus Blockchain endüstrisini düzenleyen ilk yargı yetkisine sahip olmaya hazırlanıyor

Yeni düzenleme uygulanmasıyla birlikte Belarus, Blockchain endüstrisini düzenleyen kapsamlı bir yasal çerçeve ile tartışmalı olarak ilk yargı yetkisine sahip olmaya hazırlanıyor. Kararname, dijital tokenlerin yayınlanması, yerleştirilmesi, depolanması ve değiştirilmesi için kısıtlamalar veya herhangi bir özel yetki anlamına gelmiyor.

Bireysel girişimciler ve tüzel kişiler, Belarus Yüksek Teknoloji Parkı (HTP) sakinleri olarak kayıt yaptırdıkları takdirde, ülkede kripto para ticareti yapmakta özgür olacaklar. Aynı zamanda, kripto para kullanımının, yasal ödeme aracı olarak kabul edilmediğinden, bir süre sınırlı kalması beklenmekte.

News.bitcoin

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin