ECB Başkanı Christine Lagarde, Merkez Bankalarının Bitcoin yaklaşımını değerlendirdi
ECB Başkanı Christine Lagarde, Merkez Bankalarının Bitcoin yaklaşımını değerlendirdi

Avrupa Merkez Bankası, dijital para birimi çıkarma yolunda

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde tüketicilere doğrudan likidite sağlayacak yeni bir dijital para biriminin potansiyelini araştırdıklarını belirtti.

Avrupa Parlamentosu nezdindeki ECB Başkanı olarak yaptığı ilk duruşmada Lagarde, merkez bankalarının dijital para birimlerini kucaklayabileceğini ifade etti. Lagarde IMF Başkanı olarak görev süresi boyunca dijital para fikrine dostça davranmıştı ve bu tutumu kuşkusuz ECB’ye de getiriyor.

Lagarde yine de doğrudan likidite enjeksiyonlarının risk oluşturabileceğini belirtti.

Merkez bankası dijital para birimi ne sağlar?

Bir merkez bankası dijital para birimi, vatandaşların günlük işlemlerinde doğrudan merkez bankası parasını kullanmalarını sağlar. Ancak tasarımına bağlı olarak, bu para birimleri bazı riskleri beraberinde getirebilir. Örneğin para politikasının yürütülme ve reel ekonomiye aktarılma şeklini değiştirebilirler.

ECB, enflasyonu önceden belirlenen %2 oranına düşürürken, likiditeyi sürdürme yetkisine sahip. Bunu başarmak için banka aynı zamanda temel faiz oranı belirlerken, ticari bankalara likidite borcu veriyor. Likidite enjeksiyonu eski elektronik sistemleri kullanıyor.

Merkez bankası, bankaların borç ödeme olanaklarını destekleyen, son çare olarak borç veren bir banka. Ancak Lagarde’a göre bir dijital para birimi doğrudan tüketicilerce erişilebilir olabilir. Şimdiye kadar ekonomiyi yönlendirmek için test edilmemiş olan bu yaklaşım sadece varsayımsal.

Avrupa Merkez Bankası, daha önce Bitcoin ve Blockchain denemeleri yaptı

ECB geçmişte Blockchain ve hatta Bitcoin‘i (BTC) test etti ancak sistemin hızının ve ölçeğinin küresel finansal sistem ölçeğindeki işlemleri taşımak için yeterli olmadığı sonucuna vardı. Bununla birlikte, banka ayrıca kendi Blockchain çözümü veya başka bir merkezi dijital para birimi üzerinde de çalıştı.

Lagarde, kripto para terimini kullanmaktan kaçındı ve dijital varlıklar ile para birimi arasında bir ayrım yaptı. Çoğu kripto destekçisi, BTC’nin ve diğer kripto paraların sabit arz ve düşük enflasyondaki anlamını görüyor.

BTC fikri aslında ekonomik aktiviteyi teşvik etmek ya da geri çekmek için bir araç olarak para kullanan esnek bir para politikasına aykırı. BTC, likidite enjeksiyonları ve para arzı için kullanılan bir “sağlıklı para” olarak çalışmayı hedefliyor.

ECB durgunluk ve likidite paniğinin önlenmesi amacıyla negatif faiz oranlarını destekliyor.

bitcoinist


Buraya tıklayarak Binance borsasında yüzde 15 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açabilirsiniz!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin