Avrupa Birliği kripto para işlemleri
Avrupa Birliği kripto para işlemlerinin vergilendirilmesi konusunda kararsız

Avrupa Birliği kripto para işlemlerinin vergilendirilmesi konusunda kararsız

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Avrupa Birliği kripto para işlemlerinin vergilendirilmesi konusunda kararsız. Bitcoin ve benzeri kripto paraların artan popülaritesiyle, Avrupa’da bu yılki vergi kampanyası, kripto vergilerinin nasıl bildirileceği ve nasıl ödeneceği konusunda birçok soruyla birlikte geliyor. Birçok hükumetin, kripto para sektörünün kapsamlı bir şekilde düzenlenmesi/yasallaştırılması konusundaki bariz tereddütlere rağmen, kripto para birimi gelirleri ve karları bu özel ilgiden “keyif alıyor.” Konuyla ilgili farklı kararlar, üye devletlerin vatandaşları için farklı zorluklar doğurmaktadır.

Kripto paraların durumu konusunda küresel bir fikir birliği yok

Herhangi bir bölgede kripto paralara yönelik tek bir yaklaşım yoktur ve vergilendirme söz konusu olduğunda Avrupa bir istisna değildir. Yakın tarihte düzenlenen G20 zirvesi, kripto paranın durumu konusunda küresel bir fikir birliği olmadığını kanıtlıyor ve her yargı alanının kısa vadede kendi kararlarını alması bekleniyor. Kripto ile ilgili gelirleri ve karları nasıl ele alacağına ilişkin Avrupa çapında kılavuz ilkelerin yokluğunda, bazı üye ülkeler AB Adalet Divanı’nın kararını takip ederler. 2015 yılında, kripto paralara katma değer vergisi (KDV) uygulamasına ilişkin kararda, Lüksemburg merkezli kurum bir örnek oluşturdu. Temelde ödemeler için dijital paralar kullanıldığı zaman, “sanal para birimleri” ile “para” arasında bir paralellik çizdi.

Avrupa Birliği kripto para işlemleri
Avrupa Birliği kripto para işlemlerinin vergilendirilmesi konusunda kararsız

Alman makamlarına göre, kripto para ticareti ve kripto para madenciliği vergilendirilmemelidir

Bu karara göre, Almanya Federal Maliye Bakanlığı son zamanlarda, fiat ile değiştirildiği zaman, Bitcoin’in KDV’ye tabi olmaması gerektiğini açıkladı. Vergi, yalnızca mal ve hizmetlerin kripto para birimiyle ödenmesi durumunda geçerlidir. Alman makamlarına göre, borsalar kripto ticaretinde vergi indirimlerinin tadını çıkarabilir ve kripto para madenciliği vergilendirilmemelidir. Bununla birlikte, kripto para birimleri ticari olarak, standart sermaye kazançları vergisine tabidir. Bu vergiden, 600 eurodan daha az olan karlar ve uzun vadeli kuruluşlardan elde edilen kazançlar (bir yıldan fazla) muaf tutulur.

Bazı ülkeler kripto para işlemlerini, sermaye kazançları vergisine ve KDV’ye tabi tutuyor

Diğer bazı hükümetler de benzer kuralları benimsemiştir. Estonya, dijital paraları sermaye kazançları vergisine ve KDV’ye tabi tutmuştur. Tallinn’deki yetkililer, kriptoları hem ödeme hem de yatırım araçları olarak görüyor. Slovenya, bireysel yatırımcıların gelirlerinin bir parçası olarak kabul edilmedikleri için kripto para ticaretine ilişkin sermaye kazançlarını vergilendirmiyor. Bununla birlikte, kripto gelirleri hem bireyler hem de işletmeler için raporlanmalı ve vergilendirilmelidir. Uygulanabilir oranlar yıllık gelire bağlıdır. Bu oranlar yılda %70.000’den fazla olan gelirler için %16’dan % 50’ye kadar değişmektedir.

İspanya, Blockchain teknolojilerini ve kripto para birimlerini kullanan işletmeler için vergi indirimi yapıyor

Danimarka’daki vergi yetkilileri, kripto şirketlerinin farklı bir iş alanı olarak değerlendirilip, vergilendirileceğini açıkladı. Finansal Hizmetler Makamına göre, kripto para ticareti yapan özel kişilerin vergileri ödemeleri gerekmeyecektir. Ajans, kriptoları ve vergilerini düzenleyen mevzuatın kabul edilmesini istedi. İspanya, Blockchain teknolojilerini ve kripto para birimlerini kullanan işletmeler için vergi indirimi yapıyor. Muafiyetlerin kesin kapsamı henüz belirlenmedi. Ancak iktidardaki Halk Partisi kripto sektöründeki küçük şirketler için teşvikler sunmak üzere bir tasarı hazırladı.

Avrupa Birliği kripto para işlemleri
Avrupa Birliği kripto para işlemlerinin vergilendirilmesi konusunda kararsız

Avrupa Birliği kripto para işlemlerini vergilendirmek için ortak bir yaklaşım bekliyor

Bazı AB ülkeleri hala kripto para birimlerini vergilendirmeye yönelik ortak bir Avrupa yaklaşımını beklemektedir. Birçok AB kurumuna ev sahipliği yapan Belçika’daki hükümet, konuyla ilgili resmi bir duruş yayınlamadı. Bununla birlikte son raporlar, Belçika vatandaşlarının yabancı borsalarda kripto para ticareti yapmasından sonra vergi makamlarının konuyu ele aldığını gösteriyor. Kripto para piyasalarında düzenleme yapan herkes, kripto para birimlerinin düzenlenmemesine rağmen, bu alanda işlem yapan herkesin kazançlarından %33 vergi ödemesini bekleniyor. Belçikalılar, kripto para ticaretini vergi beyannamelerinde “diğer gelirler” olarak beyan ediyor. Ayrıca geçen yılın sonunda bu konuda Belçika’da özel bir vergi incelemesi yapıldı.

Bitcoin gelirlerinin ve kripto para ile yapılan alımların nasıl vergilendirileceği açık değil

Bulgaristan Brüksel’den rehberlik bekleyen başka bir üye devlet. Ulusal Gelir İdaresi, %10 sermaye kazancı vergisinin, kripto para alım satımından elde edilen karlara uygulanabileceğini belirten bir açıklama yayınladı. Bununla birlikte, yasal statüleri henüz Bulgar parlamentosu tarafından belirlenmedi. Bitcoin gelirlerinin ve kripto para ile yapılan alımların nasıl vergilendirileceği açık değildir.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, kripto para işlemlerinin vergilendirilmesi konusunda düzenleme yapılmasını sabırsızlıkla bekliyor

Diğer AB üyesi ülkeler bu konuda düzenleme yapılmasını sabırsızlıkla bekliyor. Hollanda Maliye Bakanı, mevcut düzenleyici çerçeveyi yakın zamanda “yeterince donanımlı” olarak nitelendirdi. Wopke Hoekstra, kripto para birimlerinin “sınır ötesi” niteliğinden bahsetti ve “koordineli uluslararası yaklaşım” çağrısında bulundu. Hollanda hükümeti, vergi kaçakçılığıyla da mücadele eden kara para aklamayı önleme yönergesindeki değişiklikler de dahil olmak üzere gelecek yıl sonuna kadar yeni Avrupa yönetmeliklerinin kabul edilmesinde ısrar ediyor.

Avrupa Birliği kripto para işlemlerini kavramaya çabalarken, Avrupa’daki diğer ülkeler ise bu durumdan yararlanıyor

Avrupa Birliği kripto para işlemlerini kavramaya çabalarken, Avrupa’daki diğer ülkeler ise bu durumdan yararlanıyor. Örneğin Belarus, kriptoyu kucaklayarak politik ve ekonomik izolasyonlarla savaşıyor. Başkan Lukashenko tarafından imzalanan bir kararname, 2023 yılına kadar kripto ile ilgili faaliyetler için vergi indirimleri ve diğer teşvikleri içeriyor. Bu kararname 28 Mart’tan daha kısa bir sürede yürürlüğe giriyor. Bu kripto dostu politikanın, devlet bütçesinin sona ermesiyle birlikte, hükümetin kasasını dolduracağı gün bekleniyor.

News.bitcoin

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin