Artık merkez bankaları resmi dijital para fikrini benimsiyor
Artık merkez bankaları resmi dijital para fikrini benimsiyor

Artık merkez bankaları resmi dijital para fikrine açık

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İngiltere Merkez Bankası’nın başkanı Mark Carney, Riksbank yıl dönümü konferansında yaptığı konuşmada merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olasılığı hakkında açık fikirli olduğunu açıkladı. Artık merkez bankaları resmi dijital para fikrine açık olduğunu belirtiyor.

“Kripto paralar, haritanın her yerinde yer aldığı için bir değer deposu değil.”

Mark Carney bir CBDC’nin uygulanması fikrine karşı olmamakla birlikte dijital para birimlerinin benimsenmesinin yakında gerçekleşmeyeceğini vurguladı. İngiltere merkez bankası yöneticisi, kripto para birimlerinin şu anda para teşkil etmediğini belirtti. Geçtiğimiz Şubat ayında Mark Carney, Londra‘da düzenlenen bir etkinlikte kripto para birimlerini keskin bir şekilde eleştirerek kripto paraların şu ana kadar paranın geleneksel yönleri üzerinde çok başarısız olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

Kripto paralar, haritanın her yerinde yer aldığı için bir değer deposu değil. Kimse onu bir değişim aracı olarak kullanmaz.

Artık merkez bankaları resmi dijital para fikrini benimsiyor

Bu ayın başlarında da İngiltere Merkez Bankası, bir CBDC kullanımının muhtemel finansal riskleri ve katkılarını ortaya koyan bir çalışma raporu yayınladı. Rapordaki senaryolarda, CBDC’yi benimsemenin ekonomiyi olumsuz yönde etkileyeceğine inanmak için bir neden bulunmadığı tespit edildi. 25 Mayıs’ta Riksbank’ın 350. yıl dönümünde Mark Carney, merkez bankalarının, geçmiş, şimdiki ve geleceğinin, mali sistemde kamu güveninin korunmasına bağlı olduğunu  vurguladı.

Avrupa’daki diğer merkez bankaları da bir CBDC fikrini düşünüyor. Bu ayın başlarında Norveç Merkez Bankası, paraya ve para sistemine güvenin sağlanması için merkez bankası tarafından çıkarılacak bir dijital para geliştirmeyi düşündüklerini belirten bir çalışma belgesini yayınladı. Ayrıca İsveç’in Merkez Bankası Riksbank da İsveç’te bir resmi kripto para birimi çıkarmayı düşündüklerini belirtiyor.

En güncel haberleri Facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Cointelegraph

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin