Altın rekor tazeledi, kripto para piyasası da peşinden gitti: 5 Ağustos görünümü
Altın rekor tazeledi, kripto para piyasası da peşinden gitti: 5 Ağustos görünümü

Altın ve Bitcoin bu krizden nasıl çıkacak? Uzmanlar yorumladı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Finans uzmanları ekonomik çalkantılar sürerken altının rolü hakkında her geçen gün daha emin açıklamalarda bulunuyor. Bu kıymetli metalin güvenli liman anlatısı, önümüzdeki birkaç yıl boyunca yatırım araçlarının çoğundan daha iyi bir performans sergileyeceği inancını kuvvetlendiriyor. Bitcoin de altın ile benzer özellikleriyle dikkat çekiyor.

“Küresel ekonomi asıl kıyameti henüz görmedi.”

Koronavirüsün küresel piyasaları durağanlığa sürükleyen tek şey olup olmadığı tartışmalı bir konu. Ancak gerçek şu ki; hisse senetleri, petrol ve kripto para piyasası geçen ay sert bir düşüş gösterdi. Bazı iyileşme işaretleri olmasına rağmen, dünyaca ünlü ekonomistler ve uzmanlar küresel ekonomideki asıl kıyametin henüz görülmediğini düşünüyor.

Binlerce yıllık varlığıyla, belirsizlik zamanlarında güvenli bir sığınak olarak ünlenen altın ise bu krizde en çok konuşulan varlıkların başında geliyor.. Emtia yatırımcısı Jim Rogers’ın dediği gibi, “İnsanlar paraya ve hükümetlere olan güvenini her kaybettiğinde, daima altın ve gümüş alırlar.”

Bu durum yakın tarihte de kendini pek çok kez kanıtladı. 2008’deki son mali kriz sırasında, değerli metal başlangıçta (şimdi olduğu gibi) yatırımcıların paniğe kapılmasıyla düştü. Ancak sonunda yükseldi ve yeni zirvelere ulaştı.

Roy Sebag: “Altın bu makroekonomik değişimden güçlü çıkacak.”

Bu sefer değerli metalin rolü daha da hayati olabilir. Goldmoney Inc.’in CEO’su ve kurucusu Roy Sebag’a göre, hükümetlerden gelen büyük teşvik paketleri altını bir zorunluluk haline getiriyor.

Merkez bankaları en güçlü politika araçlarının kontrolünü resmen kaybetti. Bu makroekonomik değişikliğe karşı, altının mükemmel bir yatırım olarak gelişmesini bekleyebiliriz.

Popüler ABD’li ekonomist Peter Schiff de aynı yönde görüş bildiren isimler arasında. ABD’nin hiperenflasyondan kaçınmanın tek seçeneğinin altın standardını geri getirmek olduğuna inanan Schiff, “henüz kıyameti görmedik” uyarısında bulundu.

Ülkelerin koyduğu yasaklar altın için olumsuz

Son günlerde çoğu ülke, koronavirüs sebebiyle büyük ticari operasyonları engelleyen sokağa çıkma yasakları uyguluyor. Bu fiziksel altın dağıtımını da engelliyor. Teslimat eksikliği, varlığın yatırımcılara ulaşamayacağı anlamına geliyor. Domino etkisi devam ediyor ve altın vadelileri bile olumsuz etkiyi hissediyor.

Rusya Merkez Bankası yakın zamanda altın alımlarını durdurmak için beklenmedik bir hamle yaptı. Yıllarca büyük miktarlarda istif yapan ülke, fiyatlar ve küresel talep hızla arttığı için uluslararası yatırımcılara satış yapıyor olabilir.

Bitcoin için dijital altın anlatısı gerçeğe mi dönüşüyor?

Yukarıda sözünü ettiklerimiz, bazı kişilerin dijital altın olarak tanımladığı Bitcoin için benzersiz bir fırsatın kapısını aralamış olabilir. Dünyanın en değerli kripto varlığının kıymetli metale benzeyen bazı yönleri var. Örneğin her ikisi de sınırlı varlıklar ve merkezi bir otorite tarafından yönetilmiyorlar.

Bununla birlikte BTC, henüz bir finansal kriz sırasında kendini kanıtlamadı. Altına göre daha genç, daha deneyimsiz ve hâlâ çok daha volatil. Ancak altına göre avantajlı olduğu alanlar da mevcut. Mesela dijital olması. Yani ulusal çaptaki sokağa çıkma yasakları vb. engellemeler, dağıtımını durduramıyor.

Bitcoin ile internete erişiminiz olduğu sürece, birkaç dakika içinde kolayca para gönderebilir veya alabilirsiniz. İşlem yapmak da son derece ucuzdur. Geçtiğimiz günlerde 633 milyon doların yalnızca 1,74 lira karşılığında transfer edildiğine dair bir haberi sizlerle paylaşmıştık.

Belki de hangisinin daha iyi olduğunu tartışmak yerine, yatırımcılar Robert Kiyosaki’nin tavsiyelerini takip edebilir. Birkaç gün önce ünlü ekonomi yazarı, insanları fiattan kaçınmaya ve altın ile Bitcoin’e odaklanmaya çağırmıştı.

Bu yazı ilk olarak Cryptopotato’da yayımlanmıştır.


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin