featured

Akıllı Sözleşmeler Nedir ? Akıllı Sözleşmelerle Neler Yapılabilir ?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Akıllı Sözleşmelerin Tanıtımı;

Akıllı Sözleşmeler Nedir? Blockchain teknolojisini kullanan ve yalnızca izin verilen taraflar tarafından erişilebilen bir bilgisayar ağıdır. Aracıların yapmış olduğu hizmetler içi ödeme yapmanız gerekmediği için çok fazla zaman kazandıracaktır bir alt yapıdır. Elbette kusursuz 4x4lük değildir. Kendi dinamik değerleri içinde eksik gediğe sahiptir. Bununla birlikte, şüphesiz geleneksel sistemlere kıyasla daha hızlı, daha ekonomik ve daha güvenlidir. Bu nedenle, bir çok hükümet ajansı ve finansal kurumlar şimdiden bu teknolojiyi kucaklarcasına ilgili gösteriyor.

Ayrıca akıllı sözleşmelerin avantajları kadar  aynı zamanda dezavantajlarını da düşünmemiz gerekmemektedir !



Akıllı Sözleşmeleri Anlamak

Akıllı sözleşmeler, bir aracıya ihtiyaç duymadan alışveriş yapabilmenizi mümkün kılar. Örneğin para, hisse senetleri, mülkler veya belirli bir değere sahip herhangi bir şeyle bu sözleşmeleri gerçekleştirebilirsiniz. Akıllı sözleşmeleri daha kolay anlamamıza yardımcı olmak için; Herhangi bir avukatla yapmanız gereken işlemler için uyguladığınız süreci düşünelim. Randevu al; ödeme yap, evrak hazırla, aracılık hizmeti satın al vs vs.. Bir çoğu zaman kaybı. Oysa ki; Akıllı sözleşmelerle, yapmanız gereken tek şey,  eşzamanlı olarak karşı tarafla işlem yapmanız. Akıllı sözleşmeler yalnızca geleneksel bir sözleşmenin kurallarını takip etmekle kalmaz aynı zamanda otomatik olarak onları zorlar.

Ethereum’un kurucusu ve programcısı Vitalik Buterin yakın tarihte düzenlenen bir Blockchain Zirvesi sırasında akıllı sözleşmelerin para veya mülkün bir programa aktarılması olarak açıkladı. Program, kodu çalıştıracak ve varlığın bir kişiye gitmesi gerekip gerekmediğini ya da bir başkasına geri dönmesi gerekip gerekmediğini belirleyen bir durumu otomatik olarak doğrulayacak ya da fon sağlayıcı geri ödenmesi gerekiyorsa veya bir çeşit kombinasyon halinde olacaktır.

Dip not: Aslında pazaryeri e-ticaret sitelerinde ki güven alt yapısı gibi. Önce ödeme yaparsın; ürün sana gelir. Beğenirsen, sorun yoksa; ödemen satıcıya gider. Aksi durumda ödemen geri sana iade edilir.

Akıllı Sözleşmelerden Nasıl Yararlanılır ?

Akıllı sözleşmeler size şu faydaları sağlayabilir;

  1. Yedekleme – Blockchain alt yapısında aynı evrakları defalarca yedekleme imkanı sağlar.
  2. Doğruluk – Akıllı sözleşmeler size daha hızlı ve daha ucuz bir işlem sunmakla kalmaz aynı zamanda elle formları tamamlarken karşılaşabileceğiniz hataların ortadan kaldırır.
  3. Hız – Manüel işlemler yani sadece evrak işleri çok fazla zaman ve enerji gerektirir. Akıllı sözleşmelerle, yalnızca otomasyon için yazılım kodunu kullanabilirsiniz. Bu da size çok fazla zaman kazandıracaktır.
  4. Özerklik – Temel olarak, bir sözleşmenin yaratıcısı sizsiniz, yani bir aracı kurumun, avukatın veya başka aracıların hizmetlerini aramanız gerekmez. Bu ayrıca, esasen operasyonlar ağ tarafından otomatik olarak yönetildiğinden üçüncü bir taraf tarafından manipüle edilmenizi önler.
  5. Güvenlik – Blockchainin şifreli yapısı gereği güvenliği aşmak neredeyse imkansızdır.
  6. Tasarruf – Akıllı sözleşmeler artık aracılar hizmetleri gerektirmediğinden, çok para kazandıracaksınız.
  7. Güven – Dokümanlarınız güvenli bir yerde saklanır ve paylaşılan bir defter üzerinde korunur ve onları kaybetme olasılıkları neredeyse sıfırdır !





Akıllı sözleşmeler üzerine alıntılar;

Bloq blockchain hizmetlerinin sahibi Jeff Garzik, akıllı sözleşmeleri şu şekilde tanımlıyor:

“Çok özel bir sonuç kümesi sağlayan bir teknoloji. Karışıklık yaratacak bir yer yok ve yasal işlem gerekliliği ortadan kaldırılıyor “dedi.

Patrick Hubbard, SolarWinds Başkanı Geek.

“Akıllı sözleşmeler blockchain teknolojisinin ve işletmeler için bir dönüm noktasıdır. Aslında, birkaç özel amaçlı blockchain kullanımı yapılmıştır. Böyle bir örnek, Myanmar’daki Yangon Menkul Kıymetler Borsası için ödeme defteri hizmetidir. Dövizle, günde iki senkronizasyonu yürüten bir ticaret sistemi içinde dağıtılmış ödeme çözülür. Bununla birlikte, akıllı sözleşmenin özerk yürütme kapasitesi, blok zincirinin güvenlik garantisini daha karmaşık durumlara genişletmektedir. Bu olasılık sayesinde, Amazon, IBM Bluemix ve Microsoft Azure gibi büyük ölçekli şirketler, buluttan Hizmet olarak Blockchain’i (BaaS) sunmaya başladı “

Ethereum CTO Gavin Wood’a göre:

“AKILLI SÖZLEŞMELERIN TOPLUM ÜZERINDE BIR ETKI YARATMA POTANSIYELI BÜYÜKTÜR. BU, ÇEŞITLI SOSYAL DEĞIŞIMLER IÇIN BIR TEMEL OLUŞTURACAK BIR TEKNOLOJI OLABILIR. TAKIP ETMEYE DEĞER BIR ŞEY. ”


 

Akıllı sözleşmelerle ilgili sorun, henüz tam olarak geliştirilmediğidir. İşleyen algoritma içinde hala  hata kodları girme ihtimali var. Dahası, hükümetlerin sözleşmeleri veya vergi işlemlerini nasıl düzenleyeceği konusunda hala net bir cevap bulunmuyor. Yani tam olarak akıllı sözleşmeler sistem olarak da hazır değil tecrübe olarakta.

Ön gürülmeyen bu hatalar; Sözleşmelerin tarihlerinin hatalı olabilmesi, Kira yerine sürecin kirasız oturma olabilmesi gibi ufak tefek sorunlar; özellikle gözden kaçan sorunlar, akıllı sözleşmeleri hali hazırda tam olarak kullanılmasını etkilemekte.

Akıllı Sözleşmelerin Olası Geleceği

Akıllı sözleşmelerin geleceğinin bir kısmı söz konusu sorunları çözmekte yatmaktadır. Örneğin Cornell Tech’te, akıllı sözleşmelerin gündelik hayatımızın bir parçası haline geleceği konusunda ısrarcı tutan avukatlar, bu endişelerle ilgili çalışmalar ve araştırmalar yürütmeye devam ediyor.

Akıllı sözleşmelerin uygulanması, yalnızca bilim kurgu dünyasında var olan dünyaya yavaşça girdiğimiz anlamına gelecektir. Bilinen bir BT kaynak merkezi olan Search Compliance, akıllı sözleşmelerin hukuk ve otomobil gibi sektörlerde büyük bir etkisi olabileceğini iddia ediyor. Avukatlar, LegalZoom’da olanlar gibi geleneksel sözleşme yazma işlemi yerine şablon üretmeye başlayacak. Tüccar kazananlar gibi bir çok endüstri de işletme operasyonları için akıllı sözleşmeler kullanmaya başlayabilir. Aslında, Blockchain Technologies, akıllı sözleşmelerin yakında blok zinciri üzerinden sözleşmeleri doğrulayan ve daha sonra fiziksel bir kopyayla desteklenen bir dijital ve kağıt içerikli melezle birleşeceğine inanıyor.

Akıllı Sözleşmeler İşlemeye İzin Verenler

    1. Ethereum – Etherium halka açıktır ve kuşkusuz akıllı sözleşmeleri kodlamak ve işlemek için en gelişmiş blok zincirdir . ETH belirteçlerinin karşılığında ne isterseniz kodlamanıza izin verir.
    2. Bitcoin – Bitcoin, finansal işlemleri gerçekten kolaylaştırır. Bununla birlikte, belge işleme kapasitesi sınırlıdır.
    3. Side Chain – Bunlar Bitcoin’e bitişik olan ve daha geniş bir işleme sözleşmeleri yelpazesi sunan blok zincirlerdir.
    4. NXT – Bu, akıllı sözleşme şablonlarının sabit bir seçimi ile birlikte gelen genel bir platformdur. Bu, mevcut olanı kullanmanız gerekeceği anlamına gelir; ayrıca kendi kodunuzu oluşturamazsınız.

 

Akıllı sözleşmelerin potansiyeliyle ilgili olarak, etki edebileceği endüstrilerin kapsamı neredeyse sınırsızdır. Otomobillerden sağlık hizmetlerine, finansmana kadar değişebilir. Liste saymakla bitmez. Zaman herşeyin ilacıdır diyenler gibi akıllı sözleşmelerin hayatımıza tam olarak girmesini beklemekten başka çaremiz kalmıyor geriye.

crypthor



 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin