ABD’nin Bitcoin ETF sorunu: Düzenleyicileri ne engelliyor?
ABD’nin Bitcoin ETF sorunu: Düzenleyicileri ne engelliyor?

ABD’nin Bitcoin ETF sorunu: Düzenleyicileri ne engelliyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – ABD’deki şirketler, yıllardır ABD Menkul Kıymetler ve Borsa (SEC) Komisyonu tarafından onaylanmış bir borsa yatırım fonu (ETF) almaya çalışıyor. Ancak, çok az başarı elde ettiler.

ETF, bir varlığı izleyen bir menkul kıymettir. Ancak insanlar diğer hisse senetleri gibi borsada alıp satabilirler.

Her şeyi takip edebilirler. Kripto para birimleri söz konusu olduğunda, ETF’ler genellikle bitcoin (BTC) veya Ethereum (ETH) gibi bir kripto parayı veya bir coin kombinasyonu izliyor.

ETF’lerin önemli olmasının nedeni, ana akım yatırımcıların kripto para piyasasına girebilmelerinin bir yolu olarak düşünülmeleridir. ETF’ler, kripto yatırımlarını yönetme sorumluluğunu uzmanlara devreder.

Bu, kripto para dünyasında aşırı derecede bilgili olmayan ancak değerlerini gören yeni yatırımcılar için daha ulaşılabilir olabilir.

Birden fazla ülke Bitcoin ETF’lerine yeşil ışık yakıyor

Kripto ETF’ler oldukça yeni bir teklif. Kanada, Şubat 2021’de birini onaylayan ilk ülke oldu.

Purpose Investments tarafından hazırlanan Bitcoin ETF, Toronto Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmektedir. Lansmanının ilk haftasında dokuz günde 624 milyon dolar fon topladı.

Kuzey Amerika, kripto ETF’lerini onaylayan tek kıta değil. Sırada Brezilya, QR Capital’in bitcoin ETF’si olan ilk ETF’sini onayladı. Henüz listelenmedi, ancak Haziran ayında Sao Paulo borsasına girecek.

Şirketler, ABD’de ETF’leri onaylatmaya çalışıyor

ABD, bazı açılardan ETF onayı için son sınırdır. Uzun süredir devam eden küresel bir finansal süper güç olarak, ABD SEC’in kararları sadece ülke için değil, aynı zamanda dünyanın geri kalanı için de önemlidir.

ABD’deki şirketler SEC onayı almaya çalışıyor. Şu anda, VanEck’in SEC’deki son dosyalama süreci değerlendirilmektedir.

Komisyon, yanıt için 45 günlük geri sayım saatini başlatan başvuruyu 18 Mart’ta kabul etti. Ancak, beklemeyi daha da uzatarak yanıt süresini uzatmayı seçebilir.

Bu, gönderilen bitcoin ETF dizisinin en sonuncusu. VanEck, Valkyrie, WisdomTree, Fidelity Investments ve Goldman Sachs’ın yanı sıra 2021’de de başvuru yaptı.

Ancak SEC, çoğu zaman hızlı bir şekilde reddetmeden önce başvuruları incelemek için zamana yayıyor. Cameron ve Tyler Winklevoss, 2013’te bir kripto ETF’ye başvurdu. Değerlendirilmesi yıllar aldı ve sonunda 2017’de reddedildi.

Bu çoklu girişimler, dahil olanları hüsrana uğrattı. VanEck’in Dijital varlık stratejisti Gabor Gurbacs Mart ayında bir tweetinde şunları söyledi:

“ABD düzenleyicilerinin bir adım öne çıkıp bir bitcoin fonunu onaylama zamanı geldi. Avrupalıların ETP’leri var. Kanadalıların ETF’leri var. ETF’ler, piyasalara birçok fayda sağlıyor. ”

Grayscale Bitcoin Trust bile geçtiğimiz günlerde ilgisinin, onaylandıktan sonra Bitcoin Trust fonlarını  ETF’lere dönüştürmek olduğunu yineledi. Bu, kripto Trust fonlarının yaşam döngüsünün son aşaması olacak.

Şirket başlangıçta 2016 yılında bir ETF için başvurdu, ancak “dijital varlıklar için düzenleyici ortam böyle bir ürünün başarıyla piyasaya sürülebileceği noktaya gelmediği” için çekildi.

Düzenleyici güvenlik endişeleri

Komisyon, bu reddetmelerin nedenleri konusunda netti. Birçoğu yerel ticaret hacmi eksikliğinden ve manipülasyon endişelerinden bahsediyor.

Örneğin, 2019 Bitwise Bitcoin ETF’nin reddedilmesinde SEC, dosyalama işleminin dolandırıcılığa ve piyasa manipülasyonuna karşı koruyabileceğine dair yeterli kanıta sahip olmadığı gerçeğine büyük ölçüde yaslandı.

Görevi yatırımcıları paralarını kaybetme riskine girebilecek planlardan korumak olduğundan, bu noktaların hepsi adil görünüyor.

Bununla birlikte, reddedilenlerin sayısı, SEC’in bu başvurulardan talep ettiği standartlara da hitap ediyor. Bitwise yanıtında, Komisyon Winklevoss uygulamalarına ve bunların Bitwise’ın argümanlarına benzerliklerine bile atıfta bulunuyor.

SEC Komiseri Hester Pierce, Forbes ile yaptığı röportajda reddedilen bu olası sorunu ele aldı.

Pierce, “Ayrıca onay için, nasıl tatmin edileceğini bulması zor olan standartlar belirleyerek kendimizi biraz zor bir deliğe soktuğumuzu düşünüyorum,” dedi.

Pierce sık sık bu retlere karşı çıkıyor ve komisyondaki muhalif ses olarak karşımıza çıkıyor.

Öte yandan eski patronu eski SEC Başkanı Jay Clayton, komisyonun hileli ve kayıtsız ilk kripto para tekliflerini üstlenirken sorumluydu. Birçoğu, duruşunu Bitcoin ETF’leri ile onay arasındaki engel olarak gördü.

Ancak Clayton, Aralık 2020’de görevinden ayrıldı. ETF başvuruları bekleyen şirketler, bunun başvurularının sonucunu nasıl etkilediğini görmek zorunda kalacak.

beincrypto


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin