roubini
Bitcoin karşıtı Roubini JP Morgan'ın kripto parasına da kayıtsız kalmadı

ABD senatosu kripto paralar ile ilgili Roubini’nin görüşlerine başvuruyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Bugün ABD’li senatörlerin grup toplantısından önce kripto para ve Blockchain konusunda hararetli bir şekilde görüşlerini bildirmeyi planlıyor.

Roubini, “Kripto para ve Blockchain Ekosistemini Keşfetme” başlıklı oturumda, Coin Center araştırma müdürü Peter Van Valkenburgh ile birlikte Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler ile ilgili ABD Senatosu Komitesi önünde görüşlerini bildirecek.

Geçtiğimiz hafta yapılacağı açıklanan duruşma, ABD Kongresi üyeleri tarafından ortaya çıkan teknoloji ve varlık sınıfını daha iyi anlamak için yapılan son hamle olarak önem arz ediyor.

Çarşamba günü yayınlanan açıklamada, 2008 mali krizi hakkındaki tahminleri nedeniyle “Dr. Doom” takma adı verilen Roubini, kripto paraların uygulanabilir bir hesap birimi, ödeme aracı veya saklanacak bir değer için geçerli bir birim olmadığını savunuyor.

Roubini kripto ekosisteminin Gini katsayısının yüksekliğini eleştiriyor

Açıklamaların bir bölümünde ise Roubini, kripto ekosistemindeki zenginliğin Gini katsayısı 0.86 olan Kuzey Kore’den çok daha güçlü olduğunu iddia ediyor.

Gini katsayısı ise ekonomide eşitsizlik ölçütü olarak kullanılan bir katsayı. Investopedia’ya göre ise toplam nüfus ile gelir dağılımını (veya muhtemelen servet dağılımını) karşılaştırarak çalışıyor. Katsayıda, 0 değeri mükemmel eşitlik iken 1 değeri ise mükemmel eşitsizlik olarak yorumlanıyor. Bitcoin’in Gini katsayısının ise 0,88 olduğunu söyleyen Roubini,  bu oranı nasıl bulduğu konusunda ise ayrıntı vermiyor.

Roubini’nin “başarısız bir teknoloji dizisi” hakkındaki söyleminin tersine, Van Valkenburgh’un hazırladığı ifade, “merkezsiz hesaplamanın” birçok farklı kullanım durumunda faydalı olabileceğine yönelik. Zira yasa yapıcılar ve düzenleyiciler, geliştiricilerin teknolojiyi denemelerine ve alanı büyütmelerine izin veriyor.

Van Valkenburgh, Roubini aksine olumlu görüşlerini iletiyor

Van Valkenburgh ifadesinde, kripto piyasasında zaman zaman görülen abartılı ve yanıltıcı haber ve reklamların yanlış olduğu kabul ediyor. Aynı zamanda Blockchain’in “herhangi bir sosyal, ekonomik, örgütsel ya da siber güvenlik sorununa çözüm” olmadığını da belirtiyor.

Valkenburgh’in görüşü, Roubini’nin, eski ABD Başkanı Bill Clinton yönetiminin internetin gelişmesine nasıl yaklaştığına benzer şekilde, düzenlemeye “hafif dokunuşlu bir yaklaşım” çağrısında bulunmak suretiyle büyük bir fark yaratıyor.

Diğer yandan, Roubini, Blockchain’in hız/doğrulanabilirlik konularında kullanılabilir olabileceğini de ifade ediyor.

ABD Senatosu daha önce SEC ve CFTC başkanlarının görüşlerini dinlemişti

Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komisyonu Senatosu, kripto paraları daha öncede tartışmıştı. Bu yılın başlarında, komite ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) başkanı Jay Clayton ve Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu (CFTC) başkanı J. Christopher Giancarlo’nın görüşlerine de başvurmuştu. İki başkan kripto piyasaların acil şekilde düzenlenmesi konusunda fikir beyan etmişlerdi.

Clayton, o duruşmada menkul kıymetler düzenleyicisinin alan üzerinde ek bir gözetim yapılmasını onaylayan yasalar isteyebileceğini söylerken, ne talep ne de bu tür bir mevzuat bugüne kadar gerçekleşmedi.

Aslında, Senato ve Temsilciler Meclisi önünde duran bir dizi tasarı varken, şimdiye kadar çok az sayıda yasa imzalandı.

Bu, girişimlerin token ihracından ya da Roubini’nin daha önceki geri dönüşüne ilham veren “Web 3.0” ı kurma yolundaki çalışmalarını durdurmadı.

Roubini kripto hakkında olumsuz eleştirilerine devam ediyor

Twitter’da, ekonomist kripto paralar ve genel olarak bir alan üzerinde “Kriptoda merkezsiz yapının bir efsane olduğunu … Madencilerin merkezileştirildiğini, borsaların merkezileştirildiğini, geliştiricilerin merkezi diktatörler olduğunu (Buterin’e de atıfta bulunarak) söyledi. .”

Başka bir tweet’de, “1000’in üzerinde bulunan altcoinlerin işe yaramaz olduğunu ifade ederek en tepe seviyelerinden şu an yüzde 99 oranında değer kaybettiklerine vurgu yaptı. “shit coin” olarak tanımladığı altcoinlerin bu şekilde ifade edilmesinin, en yararlı olan gübrelemeye karşı büyük bir hakaret olduğunu söyleyerek eleştirilerini daha da sertleştirdi. Sonrasında ise bu rahatsız edici karşılaştırma için özür dilediğini ifade etti.

(Ayrıca, “shitcoin” kelimesini kullandığından dolayı Senato komitesinden özür diledi. Ancak bir Google aramasını gerekçe göstererek, sektörde yaygın olarak kullanılan “teknik terim” olduğunu kaydetti.)

Tartışmanın diğer tarafında Van Valkenburgh, sözlerini şöyle tamamladı:

1995 yılındaki internet anlayışı ile sadece çok az insan Facebook ve Uber gibi oluşumların ortaya çıkacağını tahmin ederken, özgür ve halka açık bir platformda yaratıcı ve farklı zihinlerin neler yapılacağını bilmek imkânsızdır.

coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin