ABD Senatörleri Facebook'un Novi ve Diem Kripto projesini sonlandırmasını istiyor
ABD Senatörleri Facebook'un Novi ve Diem Kripto projesini sonlandırmasını istiyor

ABD Senatörleri Facebook’un Novi ve Diem Kripto projesini sonlandırmasını istiyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – ABD Senatosundan beş demokrat, Facebook ‘un kripto projelerini durdurmasını istedi. Senatörler, Coinbase Custody ile anlaşarak dijital cüzdanının piyasaya sürülmesinden birkaç saat sonra Salı günü CEO Mark Zuckerberg’e bir mektup gönderdi.

Facebook’un yeni dijital cüzdanı Novi, ABD ve Guatemala’daki bir pilot programın parçası. Sosyal medya devi, ilk olarak Libra projesiyle kripto endüstrisine girme planlarını iki yıldan fazla bir süre önce açıklamıştı. Ancak yasa koyucular ve düzenleyicilerden gelen ağır eleştirilerin ardından proje devam etmedi. Şirket daha sonra Libra projesini “Diem” olarak yeniden markalaştırdı ve halen hayata geçirilmesi bekleniyor.

Novi’nin piyasaya sürülmesiyle birlikte Senatörler, “Facebook’a bir ödeme sistemini veya dijital para birimini yönetme konusunda güvenilemez” diyerek projeye şiddetle karşı çıktılar.

İki sayfalık mektup Senatör Brian Schatz’ın ofisinden geldi. Diğer dört senatör: Elizabeth Warren, Tina Smith, Richard Blumenthal ve Sherrod Brown da imzaladı.

Senatörler istemiyor

19 Ekim Salı günü Facebook, ABD ve Guatemala’daki kullanıcıların artık pilot programa kaydolabileceğini duyurdu.

Senatörler mektuplarında, şirketin kripto projelerini neden durdurması gerektiği konusundaki ısrarlarının birkaç nedenini vurguladı. Birincisi, Facebook’un ürünlerinin kullanıcılara verdiği zararı umursamaması.

Ayrıca şirketin Libra projesinin sorgulandığı ve nihayetinde durdurulduğu 2019 yılına da atıfta bulundular.

Ekim 2019’da Senatörler Schatz ve Brown, Diem Association’ın selefi Libra Association üyelerine yazdılar ve projenin tüketicilere ve finansal sisteme getirdiği riskler hakkında derin endişelerini dile getirdiler. Facebook daha sonra düzenleyici incelemeler sırasında Libra’yı rafa kaldırdı, ancak bu çabayı sürdürmeden önce endişelerimizi gidermediniz.

Ek olarak, Facebook’un Ödemeler ve Finansal Hizmetler başkanı David Marcus’un Salı duyurusunda yaptığı bir yoruma dikkat çektiler. Şirketin düzenleyici onayı aldıktan sonra Novi ile Diem’i piyasaya sürmeyi planladığını söyledi.

Bu güvencelere rağmen, Facebook bir kez daha agresif bir zaman çizelgesinde dijital para birimi planlarını takip ediyor ve bu planlar gerçek finansal düzenleyici ortamla uyumlu olmasa da, yalnızca Diem için değil, aynı zamanda bir ödeme altyapısı ağı için bir pilot uygulama başlattı.

Mektupta ayrıca, “Diem gibi ürünlerin finansal istikrar için oluşturduğu risklere ek olarak, Diem’in yasadışı finansal akışları ve diğer suç faaliyetlerini nasıl önleyeceğine dair tatmin edici bir açıklama yapmadınız” denildi.

Facebook’u “Novi pilot uygulamanızı derhal durdurmaya ve Diem’i pazara getirmeyeceğinizi taahhüt etmeye” tavsiyesinde bulundular.

Novi sözcüsü, Senatörlerin mektuplarına yanıt olarak, “Komitenin mektubuna yanıt vermeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

Facebook ‘un senatörlerle yıldızı barışmıyor

Mektupta senatörler, Zuckerberg’in 2019’da House Financial Services Committee’den önce yaptığı bir açıklamaya atıfta bulundu. ABD düzenleyicileri imzalamadıkça Facebook’un bir ödeme sistemi başlatmayacağını söyledi.

O sırada Zuckerberg, önce Diem’den sonra Libra’dan bahsediyordu.

2019’da senatörler Zuckerberg’in Libra projesine şüpheyle yaklaşıyorlardı. Ve onu tanıklık için görüşmeye çağırdılar. Bu duruşma, Facebook’un Cambridge Analytica veri skandalından bir yıl sonra gerçekleşti.

Senatörlerden gelen son Novi eleştirisi, bir Facebook muhbiri Frances Haugen’in senato önünde ifade vermesinin ardından da geldi. Haugen’in Facebook ürünlerinin kullanıcılarına nasıl zarar verdiğini anlattığı söyleniyor.

bitcoinist


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin