ABD dağıtık defter teknolojisi hakkında açıklama yaptı.
ABD dağıtık defter teknolojisi hakkında açıklama yaptı.

ABD dağıtık defter teknolojisi hakkında açıklama yaptı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

ABD dağıtık defter teknolojisi hakkında açıklama yaptı. ABD Hükümeti Mali Sorumluluk Ofisi (GAO) finans düzenleyicilerinin yaratmakta olduğu karmaşıklığın dağıtık defter teknolojisi (DLT) girişimlerinin önüne geçtiğini belirtiyor.

DLT firmaları düzenlemelerin nasıl yorumlanacağını bilmiyor

GAO 22 Mart’ta tarihli raporunda, gelişmelerin finansal teknolojilerin faydalarını, risklerini ve sektör ile ilişkilendirilen düzenlemeler hakkında yapmış olduğu fintech analizinin bir parçası olduğunu söylüyor. Bu kuruma aynı zamanda bu alanda düzenlemeleri  iyileştirme yetkileri olmasından dolayı “kongresel gözlemciler”de deniyor.

DLT firmalarının, kuruma yapmış olduğu başvurularda temel başlık ABD‘deki düzenlemelerin henüz bir zemine oturtulmuş olmamasıdır. Bu nedenle firmaların yenilikçi ürünleri ve servisleri piyasaya sürerken gecikmeler yaşamasına ve tamamen ABD sınırları içerisinde bu hizmet ve ürünleri sunmamasına neden olmakta. Bu sorunun temel sebebi ise düzenlemelerin nasıl yorumlanacağının bilinmemesi.

Raporda kripto para sektörünün riskleri de ele alınıyor

GAO’nun 132 sayfalık raporunun devamında şu ifadeler yer almakta:

ABD finansal düzenleme yapısının karmaşıklığı nedeniyle, finansal teknoloji şirketleri hangi kanunlara uymaları gerektiğini ve işlemlerinin hangi düzenleyici başlık altında incelendiğini tam olarak bilemiyor.

GAO, aynı zamanda eyaletlere bölünmüş lisans ve kayıt işlemlerinin her birinin farklı olmasının DLT şirketleri için çoğunlukla yasaklayıcı olarak nitelendirilmesine neden olduğunu belirtiyor. Raporda kripto para birimlerinin tartışıldığı bölümde ise bu sektörün riskleri olarak; işlemlerin geri alınamazlığı, çalınma ihtimali ve dolandırmaya yönelik token satışları olduğu vurgulanıyor.

Raporda DLT teknolojisinin operasyonel giderleri azaltabileceği belirtiliyor

Rapor DLT teknolojisinin, ödemeler ve para birimleri, türevler ve menkul kıymet işlemleri için operasyonel giderleri azaltabileceği ve tüketicilere daha ucuz hizmet sağlayabileceğini belirtmekte. Ayrıca raporda siber güvenlik uygulamaları ve olası bir kıyamet günü senaryolarından biri olan %51 saldırısıda yer almakta.

ABD dağıtık defter teknolojisi hakkında daha öncede çalışmalar yaptı

Bu GAO’nun finansal teknolojiler veya Blockchain ve kripto para birimleri üzerine yaptığı ilk araştırma değil.

Nisan 2017 yılında GAO yayımlamış olduğu bir raporda Blockchain teknolojisi ve çağdaş endüstri gelişimi hakkında bir rapor yayınladı. GAO, o zamanlar yeni düzenlemelerin Blockchain teknolojisini ve DLT’yi kapsayıp kapsamayacağı konusundan emin olamadı.

Benzer bir şekilde GAO, Ocak 2017’de IRS’e vergi mükelleflerinin kendi bireysel emeklilik hesaplarından Blockchain temelli varlıklara yatırım yapmalarının doğuracağı olası riskler hakkında uyarılarda bulunması ve gerekli önlemleri alması hakkında bir rapor gönderdi.

Coindesk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin