featured

2022 yılında daha fazla banka kripto paraları benimseyecek! Peki neden?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Kripto para birimleri toplumda daha yaygın hale geldikçe, bankalar da buna uyum sağlamaya başlıyor. Son birkaç yılda kripto para birimine yatırım yapan ve harcayan insanların sayısı istikrarlı bir şekilde artıyor. Bu yüzden bir çok endüstri alanının kriptoların önemini, kabul etmeye başlaması pek de şaşırtıcı değil. Bankalar da bu konuda bir istisna değiller. Son aylarda, giderek daha fazla banka kripto para birimini kabul etme planlarını açıkladı.

Peki bunun temel nedenleri neler?

Bankalar kripto para konusunda her zaman büyük bir role sahip değildi

Bankaların kriptoyu benimseme nedenlerine girmeden önce, bu konuda geçmişte neler olduğunu hızlıca bir göz atalım. 2014 yılında kripto patlaması gerçekleşmeden önce Wall Street yöneticileri, geleneksel yasal ihalenin yerini alan veya en azından onunla rekabet eden dijital varlıkların konsepti üzerinde çalışmaya başlamıştı bile.

banka kripto

Bankalar merkezileştirilmiş ve tek bir yetkili kişi veya gruba sahip olsa da, kripto para birimi merkezi olmayan bir sistem kullanır. Yani birçok kişi aynı anda ağın tüm verilerini veya gücünü elinde tutar. Dolayısıyla bankalar kripto sektörünün bir tehdit oluşturduğu konusunda endişelenmeye başladı.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde dünya çapında birçok hükümet, ulusal para birimlerini tek yasal ihale biçimi olarak tutmak amacıyla kripto para biriminin mülkiyetini, satışını veya madenciliğini yasaklamak için harekete geçti. Çin, Cezayir, Ekvador ve Kuzey Makedonya kripto para birimlerini yasakladı. Rusya ve Vietnam gibi diğer ülkeler de dijital para birimlerinin kullanımını kısıtlamak için hamleler yapıyor.

Kripto para birimleri ve bankalar arasındaki küresel ölçekteki ilişki, kripto para biriminin tamamen yasal olduğu ülkelerde bile zordu. Ancak, bazı bankalar artık kripto para birimleri için görüşlerini ve kurallarını değiştiriyor. Peki, işler neden bu yönde gelişti?

1.Kripto para birimlerine artan talep

Kripto sektörünün artan popülaritesi ile birlikte, hizmetlerin dijital para birimlerini benimsemesi ve günümüzün trendleriyle hareket etmesi için artan bir talep mevcut. Örneğin ABD’yi ele alalım. Gallup’a göre ülkedeki yatırımcıların %6’sı Bitcoin’e sahip. Elbette bu az bir sayı değil ve bankalar artık kripto para biriminin Amerikan ekonomisinin geleceğinde önemli bir rol oynayacağını kabul etmeye başlıyor.

ABD Bankası en iyi örneklerden biridir. 2021 yılının ekim ayında şirket, kurumsal yatırım yöneticileri için bir Bitcoin saklama hizmeti başlattı. Başka bir banka olan Wells Fargo, mayıs ayında daha zengin müşterilere kripto fonları sunma kararını açıkladı.

Ayrıca, Coinbase hesabınızla kolay entegrasyon sağlayan ve herhangi bir minimum depozito tutarı gerektirmeyen Amerikan kripto dostu bir banka olan Ally de var. Diğerlerinin yanı sıra, bu iki banka tarafından yapılan gelişmeler, kriptoyu benimsemeye yönelik küresel bir hareketin temsilcisidir.

Haziran 2021’de ise bir kurumsal ödeme şirketi olan NCR, 650 Amerikan bankasına kripto ödeme yöntemleri getirdiğini duyurdu. Bu, müşterilerin paralarını nasıl harcayabilecekleri açısından oyunu kesinlikle değiştirecek. Bu hareket muhtemelen diğer kuruluşlara zamanla nasıl hareket edecekleri konusunda bir örnek oluşturacaktır.

Aynı şey İngiltere gibi diğer ülkeler için de geçerli. Ülkede 2018’den bu yana kripto para yatırımcılarının oranları arttı. Özellikle genç nesil bu yollarla yatırım yapmak ile oldukça yakından ilgileniyor. Bu nedenle, Royal Bank of Scotland gibi bazı bankalar artık kripto dostu hale geliyor. Kripto paranın hem yasal hem de yükselişte olduğu ülkelerde, bankaların ulusal ekonomilerinin geleceğinde sağlam bir yerde olacaklarından emin olmak istemeleri gayet mantıklı.

2.Ülkelerin kripto para birimlerini yasallaştırması

Ülkelerin çoğu Dolar, Euro veya Pound gibi geleneksel yasal ödeme yöntemlerini kullanan ödemelere güvense de durum her zaman böyle olmuyor. Bazı ülkeler kriptoyu ana para birimi olarak benimsemiş durumda. Bunun nedeni genellikle ulusal para biriminin çökmesi veya dış finansal kaynaklara duyulan güven azlığı.

Ulusal kripto para birimi benimsemesi, geçen yıl El Salvador’da gerçekleşti. Orta Amerika kıyı ülkesi, çoğunlukla başka yerlerde çalışan kişilerin ödemelerine güveniyordu. Bu işlemler, ülkenin denizaşırı gelirini ciddi şekilde etkileyen finansal aracılardan önemli miktarda ödeme almasına olanak sağladı. Ek olarak, El Salvador vatandaşlarının neredeyse dörtte üçünün kendi banka hesabı bile yok.

Aynı şey, yakın zamanda dijital para birimini benimsemek için adımlar atan bir başka Güney Amerika ülkesi olan Venezuela için de geçerli. Venezuela ekonomisindeki hiperenflasyonun rolü ve ulusal para birimi olan Venezulea Bolivar’ının değerinin düşüklüğü ülke için oldukça kötü sonuçlar getirdi.

Venezuela hükümetinin ekonomik sorunlarını çözmek için attığı bir adım ise Petro olarak bilinen bir kripto para birimini tanıtmak. Ancak bu da henüz ülkenin sorunlarını çözmüş değil.

Grenada ve St. Lucia gibi diğer ülkeler de ekonomilerindeki sorunları azaltmaya yardımcı olmak için dijital para birimlerini kullanmaya başladı.

3.Kripto para birimlerinin potansiyel olarak kazançlı olması

Kripto para birimlerinin insanların ekonomik servetlerini nasıl değiştirebileceği ve şu anda dolaşımda önemli miktarda kripto para olduğu göz önüne alındığında, bankaların da bu işe dahil olması gayet mantıklı.

Bunun bir örneği olarak daha önce bahsedilen bir banka olan Wells Fargo’yu ele alabiliriz. 2021 yılında Wells Fargo, tüm müşteriler yerine daha zengin müşterilere kripto fonları sunacağını duyurmuştu. Bu biraz adaletsiz görünebilir. Ancak bazı bankaların şu an kendilerine en çok fayda sağlayabilecek daha büyük kripto fonlarına odaklanmak isteyebileceğini de gösterebilir.

Ancak kripto para piyasasında her zaman bir risk vardır. İnsanları aşırı derecede zenginleştirebilir. Ancak saatler içinde çökebilir de. Bu nedenle, bankalar bu riske karşı temkinli davranmak istiyor olabilir. Bu riskler de bankalar tarafından küresel ölçekte kriptonun geniş çapta benimsenmesinin önünde bir engel teşkil edebilir.

Bankacılık sektöründe kripto paraların geleceği parlak görünüyor

Her yıl bir şekilde kriptoyu benimseyen daha fazla bankayla, kriptonun önümüzdeki on yıllarda bankacılık endüstrisinde büyümeye devam edeceğine şüphe yok. Kim bilir belki de bir gün kendi ulusal para birimlerimizin tamamen kripto ile değiştirildiğini görebiliriz. Bunu zaman gösterecek.

makeuseof


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin