2020 Bitcoin rallisi, 2017'dekinden neden farklı? 4 önemli faktör
2020 Bitcoin rallisi, 2017'dekinden neden farklı? 4 önemli faktör

2020 Bitcoin rallisi, 2017’dekinden neden farklı? 4 önemli faktör

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin (BTC) fiyatı, Çarşamba günü tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi ve amiral gemisi kripto para birimi için yükseliş ivmesi gösterisinde 20.000 doları geçti. Bu yılki boğa piyasası ile 2017 rallisini yönlendiren spekülatif çılgınlık arasında paralellikler kurmak kolay olsa da, Bitcoin’in temelini oluşturan temeller bugün birkaç yıl öncesine göre çok daha güçlü. 2020 Bitcoin rallisi, 2017’dekinden çok daha farklı. Peki bu farklar tam olarak ne?

2020 Bitcoin farklısı neden farklı?

1- Riskten korunma yolu olarak Bitcoin

Bu yıl Bitcoin’in yeniden dirilişini açıklayabilecek birçok ölçüm olsa da, en baştan başlamak önemli. 2017’den farklı olarak, bugün yatırımcılar net bir amaçla Bitcoin biriktiriyorlar. Dijital para biriminin enflasyona karşı bir koruma olarak etkinliği, özellikle para politikasını anlayan yatırımcılar arasında daha geniş bir genel kabul görmesine yol açıyor.

Başlangıcından bu yana Bitcoin, diğer tüm varlıklardan daha üstün bir değer deposu oldu. Mayıs 2020’deki deflasyonist yarılanma olayı, Bitcoin’in kıtlık özelliğinin her zamankinden daha geniş bir kitle tarafından bilinmesine yol açtı.

Kripto analiz firması Chainanalysis geçen ay şöyle söylemişti:

Endişeli makroekonomik eğilimlere karşı bir koruma olarak Bitcoin için itibari para birimlerini satmak isteyen ilk Bitcoin alıcıları ve alıcıları, mevcut talebin çoğundan sorumlu.

2- Kurumsal talep

2020 senesi, büyük kurumların Bitcoin’deki senaryoyu çevirdiği yıl olarak düşebilir, hatta belki kalıcı olarak. Bitcoin’in yükselişinin esas olarak bireysel yatırımcıların spekülasyonu tarafından yönlendirildiği 2017’den farklı olarak, 2020 boğa piyasası, akıllı paranın hesaplarını yapan kişiler tarafından yönlendiriliyor gibi görünüyor.

Cointelegraph, Bitcoin’in kurumsal yatırımcılar tarafından kademeli olarak alımını aylardır rapor ediyor. Paul Tudor Jones, Stanley Druckenmiller, Grayscale, PayPal, Square, MassMutual, MicroStrategy, Ruffer Investment Company gibi devler, varlıklarına Bitcoin’i ekleyen kurumsallardan sadece birkaçı.

CNBC’deki Mad Money programıyla tanınan ünlü TV kişiliği Jim Cramer bile 18.000 doların altından Bitcoin satın aldı.

Bu tür isimler, Bitcoin’in 2017’deki 20.000 dolara doğru kısa süreli yükselişi sırasındaki perakende kaynaklı coşkuda yoktu.

3- Likit olmayan cüzdanların yükselişi

2020 boğa piyasası ile 2017’de ondan önceki piyasa arasındaki bir diğer çarpıcı fark, likit olmayan cüzdanlarda tutulan Bitcoin miktarı.

Chainanalysis, yatırımcı tarafından tutulan Bitcoin olarak da adlandırılan likit olmayan cüzdanları, şimdiye kadar aldıkları BTC’nin %25’inden daha azını gönderen cüzdanlar olarak tanımlıyor. Bu ölçüyü kullanarak, likit olmayan cüzdanlar şu anda kayıp olarak nitelendirilmeyen 14,8 milyon BTC’nin dörtte üçünden fazlasını (%77) temsil ediyor. Chainanalysis, bu miktarın “beş yıl veya daha uzun süredir mevcut adresinden taşınmadığını” söylüyor.

Bu, talep arttıkça alıcılara yalnızca 3,4 milyon Bitcoin’lik bir havuz bırakıyor.

Aşağıdaki grafikte gösterildiği gibi, tutulan “yatırımcı Bitcoin” miktarı, fiyatların en son zirveye ulaştığı 2017 sonundan bu yana çarpıcı bir şekilde arttı. Başka bir deyişle, yatırımcılar hızlı kâr elde etmek için BTC’yi satın alıp tutuyorlar.

4- Aktif adreslerin istikrarlı büyümesi ve en az 0,1 BTC tutan cüzdanlar

Veri sağlayıcısı Glassnode’a göre, Bitcoin ağ aktivitesinin BTC fiyatı ile zirve yaptığı 2017’den farklı olarak, benzersiz aktif adreslerin sayısı son iki yılda istikrarlı bir şekilde arttı.

Dahası, Kasım ayında yaklaşık 19,6 milyon adres Bitcoin gönderdi veya aldı, bu da şimdiye kadar kaydedilen üçüncü en yüksek aylık toplamı işaret ediyor.

Glassnode’dan alınan veriler, bu yılın Haziran ayına kadar rekor sayıda yatırımcının en az 0,1 BTC tuttuğunu da ortaya koyuyor. Cointelegraph’ın bildirdiği gibi, Nisan 2019’dan bu yana 2,75 milyondan fazla adres sürekli olarak bu miktardan fazlasını tutuyor.

2020 Bitcoin rallisi işte bu etmenlerle 2017’den ayrılıyor. Bu arada tanınmış bir analist büyük çöküşün yakın olabileceğini söylüyor. Ayrıntılar buradaki haberimizde.

cointelegraph


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin