featured

18 Yıl Önce Bitcoin’in Geleceğini Haber Vermiş

service service
Share

Share This Post

or copy the link

1976’da ekonomi dalında Nobel ödülü de alan ABD’li ekonomist Milton Friedman tam 18 yıl önce, 1999’da bitcoin gibi kripto paraların geliştirileceği kehanetinde bulunmuş.

Friedman 20. yüzyılın en etkili düşünürlerinden ve ekonomistlerinden biri olarak görülüyor. Illinois’deki Chicago School of Economics’in de başkanlığını yapmış Friedman’ın ateşli bir ekonomik özgürlük, serbest piyasa ve serbest girişim savunucusu olduğu biliniyor.

Milton Friedman, Rutgers Üniversitesinde matematik ve ekonomi okudu. 1932’de üniversiteden mezun olan Friedman’ın ekonomi profesörleri Arthur F. Burns ve Homer Jones’dan etkilendiği biliniyor. Öte yandan Friedman 1960’lı yıllarda Amerikan hükümetinin benimsediği ekonomi politikalarını o dönemde ağır bir şekilde eleştirmesiyle tanınıyor. Pek çok kişinin “Kapitalizm ve Özgürlük” kitabıyla tanıdığı Milton Friedman, 2006 yılında hayata veda etti.

Bitcoin ise 2009 yılında açık kaynaklı bir yazılım olarak piyasaya sürüldü. Satoshi Nakamoto’nun dünya ekonomisine armağanı bitcoin, dijital ödeme sistemi ve kripto para olarak tasarlandı.

Bitcoin merkezi bir veri havuzuna veya tek bir yöneticiye bağlı olmaması sebebiyle dünyanın ilk merkezsiz dijital parası olarak tanımlanıyor. Cambridge Üniversitesinin bu yıl yayınladığı araştırma sonuçları, dünya genelinde 2.9 ila 5.8 milyon arasında kripto cüzdan bulunduğunu ve cüzdan sahiplerinin çoğunun bitcoin kullandığını ortaya koyuyor.

Friedman 1999’da verdiği bir röportajda şunları kaydetmiş:

“Şu anda olmayan ama yakın zamanda geliştirilecek olan şey, güvenilir elektronik paradır. A ile B kişisinin birbirini tanımadan internet üzerinden fon değişimi yapabileceği bir sistem. 20 dolarlık senedi alıp başkasına gönderebileceğim, bu paranın nereden geldiğine dair herhangi bir kaydın olmayacağı bir sistem. Ve belki bu senet karşı tarafa geçerken benim kimliğim de gizli kalabilir. Böyle bir şey öyle ya da böyle internet üzerinde geliştirilecektir.”

 

 

Coin-turk haberi

Kaynak: cointelegraph

 

 

Türkiyede Bitcoin İle Ödeme Kabul Eden İşletmelerin Güncel Listesi

Türkiyede Bitcoin İle Su Arıtma Cihazı

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin