Bithumb’ın başarısızlığı
Bithumb’ın başarısızlığı altında yatan sebepler neler?

12 ayda 3 kez hacklendi! Peki Bithumb’ın başarısızlığı altında yatan sebepler neler?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Güney Kore’nin en büyük kripto para borsası Bithumb, son birkaç yıldır UPbit, Coinone ve Korbit ile birlikte ülkenin en güvenilir dijital varlık işlem platformu olarak bilinmesine rağmen 12 ay içinde üçüncü kez hacklendi. Son aylarda yaşanan siber saldırılar piyasa oyuncularını oldukça tedirgin ederken, sektör Bithumb’ın başarısızlığı altındaki sebepleri merak etmeye başladı.

Her kripto para borsası hacklenebilir mi?

Tarihler 20 Haziranı gösterirken kripto piyasası Haziran başında Coinrail’in yaşadığı 40 milyon dolarlık siber saldırı sonrası Bithumb’ın da 30 milyon dolar zarara neden olan hack olayı ile bir kez daha sarsıldı. Yaşanan siber saldırının hasar tespitine göre Bithumb fonlarında bulunan sıcak cüzdanların sadece küçük bir kısmının çalındığı bildirildi. Bithumb ekibinin sıcak cüzdanları hızlı bir şekilde soğuk ve çevrim dışı cüzdanlara taşımasının zararın daha da büyümesinin önüne geçtiği vurgulandı.

Yerel yatırımcılar ise Bithumb’un 16 Haziran’dan bu yana hack saldırılarına maruz kaldığını güvenlik ekibinin ve geliştiricilerin cüzdanların bundan etkilemesini engellemeye çalıştıklarını iddia ettiler. Son dört gün boyunca birkaç siber saldırı girişimi yapıldı. Saldırılarla başa çıkma konusunda başarısız olunacağı anlaşıldığındaysa  Bithumb, çareyi sıcak cüzdanlarda bulunan varlıkları soğuk cüzdanlara taşımakta buldu.

Güney Kore’de bulunan oldukça ünlü bir medya kuruluşu olan Chosun’a göre; yerel güvenlik uzmanları yayına, hackerların yeterli kaynak bulmaları halinde yerel kripto para borsalarına kolayca sızabileceklerini söyledi. Bu söylenti aynı zamanda Bithumb’ın başarısızlığı konusunda bir ipucu verir yönde.

Sektör uzmanları ise özellikle son birkaç aydır yerel yatırımcılara tavsiyelerde bulunuyordu. Uzmanlar, saldırılara maruz kalmamak için dijital varlık işlemlerinin piyasada en iyi olarak bilinen kripto para borsalarında yapılması gerektiğini ısrarla vurguluyorlardı.

Bütün borsalar hacklenebilir değildir!

Güney Kore’deki birçok uzman tüm yerel kripto para borsalarının hacklenebilir ve güvenlik açıklarının olduğuna inanıyor. Fakat beş yıldan uzun bir süredir temiz bir sicile sahip ve güvenlik ihlali alarmı vermeyen birkaç kripto para borsası da bulunmuyor değil.

Coinbase (ABD), Binance (Malta), Gemini (ABD), UPBit (Güney Kore), Korbit (Güney Kore), Huobi (Hong Kong), Kraken (ABD), Bittrex (ABD), ve BitMEX (Seyşeller Cumhuriyeti), dünyanın önde gelen dijital varlık borsaları olarak hiçbiri saldırıya uğramadıkları biliniyor.

Bithumb’ın başarısızlığı altındaki sebepler

Yukarıda saydığımız borsaların ortak özellikleri ise kaynaklarının ve sermayelerinin önemli bir kısmını müşteri fonlarının güvenliğine ayırmalarıdır. Bundan dolayı hepsi sahip oldukları temiz sicilleri ile gurur duymaktadırlar.

Daha önce, Binance CEO’su Changpeng Zhao ve Coinbase CEO’su Brian Armstrong, güvenlik odaklarına ve müşteri fonlarını güvende tutma konusundaki önceliklerine vurgu yaptığına şahit olmuştuk. Önde gelen girişim sermayedarlarından ve Coinbase’in ilk yatırımcılarından biri olan Fred Wilson, Coinbase’in güvenlik ve güven verme konusunda birinci sınıf bir hizmet verdiğini dile getirdi:

Eğer dünya standartlarının ne olduğuna bakarsanız, güvenlik, güven duymak, emniyet… Bütün bunlar açıkça bankaların oldukça iyi olduğu konular.

Diğer yandan Coinbase ve bitFlyer gibi şirketlerin son zamanlarda muhafaza hizmeti sağlama, güvenlik, altyapı inşa etme ve uyumluluk gibi finansın en zorlu ve karmaşık alanlarında geleneksel finans sisteminde uzmanlaşmış kişileri transfer ettiğini gördük.

Bithump tıpkı Japon Coincheck gibi güçlü bir yönetici kadrosu oluşturmak için yetenekli ve deneyimli güvenlik ve finans uzmanları bulmak için çaba sarf etti. Fakat güçlü kadro kurma konusunda başarısız olmuş olacak ki 12 aylık bir süre içinde üç defa siber saldırıya maruz kaldı.

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin